Сънна Апнея

        Сънната апнея е болест, от която страда около 5 % от населението. Въпреки че болестта не е рядка, голяма част от хората, дори и някои лекари, не са чували за нея. Причината за това е, че в по-голямата част от случаи на заболяването, болните не си обръщат внимание или дори не разбират, че имат проблем. Сънната апнея не е за подценяване, не само че не е безопасна, напротив – в някои случаи тя е животозастрашаваща. Всичко зависи от степента на заболяването и неговото навременно лечение.

Какво всъщност представлява сънната апнея? Най-просто казано, това е спиране на дишането по време на сън, за определени периоди, които понякога достигат до 100 секунди. Пълното наименование на тази болест е обструктивна сънна апнея. То произлиза от латинската дума обструкция – obstruere (стеснение на дихателните пътища), и  от гръцката апнея – apnoia (без въздух или задух). В голяма част от случаите, болният не осъзнава проблема си, или дори въобще не разбира, че има такъв. Причина за това е фактът, че след пристъп на апнея, пациентът се събужда и диша съвсем нормално, което го навежда на мисълта, че е сънувал или просто така му се е сторило. След един период на спиране на дишането по време на сън, болният се събужда със сърцебиене, изморен, понякога уплашен, но отдава всичко това на някакъв лош кошмар, и заспива отново, за да се събуди от следващия пристъп на апнея. Изключително рядко, хората страдащи от сънна апнея, осъзнават че действително имат недостиг на въздух по време на сън. Най-често съпругът или съпругата разбира, че в действителност човекът до тях се задушва докато спи. Пристъпът на сънна апнея може да се изразява различно – от обикновено хъркане до многократно спиране на дишането по време на сън.

Тези чести събуждания през нощта правят сънят некачествен и непълноценен, и понеже организмът си изисква своята почивка, той се опитва да навакса сънния дефицит през деня. Това води до заспивания, докато се извършват нормални ежедневни дейности – по време на работа, докато гледа телевизия, по време на шофиране. Сами се досещате, че последното може да бъде с фатален край не само за болния от сънна апнея, но и за други невинни хора.

Най-честите симптоми на сънна апнея са хъркане, сънливост и чести необичайни заспивания през деня, събуждане с пресъхнали уста и гърло, често ставане до тоалетна през нощта, промяна в поведението, влошаване на паметта, дори натрупване на излишни килограми. Тези симптоми са различно изразени при всеки отделен пациент, тъй като зависят от степента на заболяването.

Най-често от сънна апнея страдат мъже на възраст от 40 до 50 години. При жените това заболяване е по-рядко срещано, но след периода на менопауза, процентът на заболелите жени се изравнява с този на мъжете. Не са рядкост и младите хора заболели от сънна апнея – най-често такива, с наднормено тегло. В крайна сметка, можем да кажем, че абсолютно никой не е застрахован от сънна апнея, нищо че не принадлежи към нито една от споменатите групи.

Ако имате дори и най-малки съмнения, че може да сте болни от сънна апнея, не чакайте повече, а потърсете специализирана клиника, в която да направите нужните изследвания, и при евентуално потвърждаване на диагнозата, да Ви бъде назначено своевременно и адекватно лечение. Никога не забравяйте, че сънната апнея може да бъде изключително опасна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.