Псевдомембранозен колит

Информация относно псевдомембранозния колит

Заболяването псевдомембранозен колит е възпаление на дебелото черво. В много случаи причина за появата му е бактерията Clostridium difficile. Характерни симптоми за заболяването са тежка диария, болки в корама и треска. Може да бъде опасна за живота при по-тежко протичащите случай и да премине в токсичен мегаколон.

Широкоспектърните антибиотици, напр. цефалоспорин или такива на базата на пеницилина се използват при лечението  на на различни заболявания, като техният ефект е че променят естествената бактериална среда на червата. В такъв случай оцелелите бактерии в чревния тракт ще имат по-малка конкуренция за пространсто и храна.

В края на краищата се осигурят условия за бърз растеж на определени микроорганизми. Clostridium difficile е сред тях. Освен, че бактерията се разпространява в в червата, тя отделя и токсични продукти. Без наличието на токсин А или токсин Б, Clostridium difficile може да заеме изцяло червата, но няма възможност да предизвика псевдомембранозен колит.

В много случаи, болния от псевдомембранозен колит скоро е преминавал курс с антибиотици. Те унищожават нормалната флора намираща се в червата. В повечето случай това е причинено от клиндамицин, но все пак има вероятност и други антибиотици да нарушат нормалната флора на червата.

При по-възрастните хора и диабетиците има по-голям риск от развитието на псевдомембранозния колит. Също така рисково фактори, могат да бъдат напредването на възрастта и наскоро проведена хирургична интервенция.

2 Replies to “Псевдомембранозен колит”

  1. Ралица Рачева :

    Много добър ефект има прилагането на пробиотици по време и една седмица след спирането на антибиотичната терапия. Това е ефективен начин за профилактика на псевдомембранозния колит като нежелана лекарствена реакция.

  2. Ралица Рачева :

    Пробиотиците са живи микроорганизми, които оказват въздействие върху човешкия организъм чрез директно колонизиране на червата и модифициране на естествената чревна флора.Най-често, изготвянето на пробиотици става от деривати на киселиноустойчиви бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.