Дива тиква – Bryonia alba

Латинско име на дива тиква

Bryonia alba – сем. Cucurbitaceae

Други български имена на дива тиква

:черен скребър, луда тиква

Имена на чужди езици на дива тиква

European white bryony (английски)

Разпространение на дива тиква

Дивата тиква идва от Евразия, Северна Африка и Канарските острови. Сега е разпространена в много места по света, но расте най-вече по влажните местности и сред храстите. Обича слънцето и алкалната почва. Есенно време се разсажда от семена.

Описание на дива тиква

Многогодишно пълзящо растение, което издържа на студ. Стъблото му е увивно и покрито с бодли, а листата са с големината на човешка длан. Разположени са последователно и имат къси дръжки и  5 дяла. Цветовете са жълтеникавобели, по-големите са мъжки, разположени на дълги дръжки и гроздове, а женските са по-малки, събрани в кичурчета; чашечните и венечните листчета са по 5, ненапълно сраснали, яйчникът — долен, едногнезден; плодът е сферична, черна, сочна ягода. Цъфти през Юни и Юли.

Дрога (Използваема част) на дива тиква

Есенно време се вадят корените (Radix Bryoniae). Пресният корен се предпочита, понеже сухият е с по-слабо действие.Нарязват се на шайби и се сушат, след което от тях се правят екстракти.

Съдържание (Химичен състав) на дива тиква

Съдържа брионицин, етерично масло с антибактериално действие, бионин, брионидин, брионол, бреин, органични киселини, брионол, брионолава киселина, ферменти, сапонини и смоли.

Действие и приложение на дива тиква

При бронхит, астма, артрит, ревматизъм, високо кръвно, плеврит, язви, подагра, перитонит, висока температура и треска се прилага вътрешно, в малки дози. Външно с корените на растението се облекчават мускулни и ставни болки. Дивата тиква действа слабително и диуретично. Помага също и при глисти.

Приготвяне на дива тиква

Сушените корени се счукват и 1 чаена лъжичка от тях се вари 5 минути в 1 литър вода. Отварата се оставя докато изстине и след това се прецежда. За външно приложение корените се смесват с равно количество растително масло или с 10 пъти по-голямо количество алкохолен извлек. Така приготвеното лекарство се нанася по кожата.

Внимание: Веществата, съдържащи се в корена на дивата тиква, са отровни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.