Вратига – Tanacetum vulgare

Латинско име на вратига

Tanacetum vulgare (Compositae)

Други български имена на вратига

вратика, глистава трева

Имена на чужди езици на вратига

common tansy, common tansy, tansy (английски); barbotine, tanaisie, tanaisie vulgaire (френски); Rainfarn (немски); hierba lombriguera, tanaceto (испански)

Разпространение на вратига

Растението е с азиатски произход и днес е разпространено из цяла Европа с малки изключения – не се среща например в Сърбия. Расте между храстите по тревистите местности, покрай реки, пътища и по-разредени гори. Предполага се, че е пренесено от Азия.

Описание на вратига

Вратигата е многогодишно тревисто растение, достигащо до около 100-150см. височина. Стъблото му е изправено и разклонено към върха. Листата са тъмнозелени, като в долната си част са малко по-светли. Разположени са последователно. На върха са цветовете, които са жълти и представляват тръбести цветчета. Тичинките са 5. Растението има специфична миризма на камфор. Разцъфтява през летните месеци.

Дрога (Използваема част) на вратига

Берат се горната част на стъблото, заедно с цветовете (Herba Tanaceti). Най-подходящото време за това е в периода от Юли до Август.

Съдържание (Химичен състав) на вратига

Във вратигата се откриват етерично масло, алкалоиди, белтъчини, флавоноиди, дъбилни вещества, каротиноиди, глюкозиди, терпени и др.

Действие и приложение на вратига

Използва се предимно при чревни газове, колики, болки в стомаха, ревматични болки и като цяло като болкоуспокояващо. Етеричното масло, което съдържа е ефикасно средство против глисти. Действа като убива паразитите още в стомашно-чревния тракт, след което се изхвърлят навън. Народната медицина използва вратигата още при заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур, както и за облекчаване на болезнена менструация. Лек е срещу хепатит. Външно може да бъде прилагана при възпаление на лигавицата на устата – като гаргара или при ревматизъм – като бани.

Приготвяне на вратига

Върху 1 супена лъжица от билката изливате половин литър вряща вода. Оставяте да кисне така около 2 часа. Отварата се пие по 150гр. три пъти на ден. Ако се използва срещу глисти, тогава се приема на гладно с лъжичка мед, а след това се пие рициново масло.

Българската народна медицина прилага вратигата доста нашироко под форма на запарка при нервни смущения, спазми в стомаха, при болезнена и нередовна менструация, главоболие, като диуретично средство, при подагра, при малария, възпаления на пикочния мехур и бъбреците, при пясък и камъни в същите, против бяло течение у жените (в последния случай промивки със запарка), за прогонване на глисти и тении и за измиване на главата против пърхот.

Внимание! Вратигата е отровно растение! Бременните жени не бива да го приемат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.