Псориазис – симптоми, диагностика и лечение

72094__profilaktika-na-psoriazis

Какво е псориазис?

Псориазисът е незаразнко кожно заболяване, което се характеризира с червени сухи плаки или задебелена кожа в мястото на проявата. Те са следствие от бързата пролиферация на кожни клетки, която е причинена от абнормално количество на кръвните лимфоцити. Обикновено псориазисът засяга кожата на лактите, коленете и скалпа.

При някои хора болестта е слабо проявена и те дори не подозират, че е възможно да имат кожно заболяване. При други обаче изявата на болестта е много тежка, наблюдава се задебелена, зачервена и люспеста кожа по цялото тяло.

Псориазисът се счита за нелечимо хронично кожно заболяване. То протича променливо, като периодично настъпва подобрение и влошаване. Понякога болестта спонтанно изчезва и пациентът може да прекара няколко години в ремисия. Много хора забелязват влошаване на симптомите през студените зимни месеци.

Псориазисът се наблюдава по целия свят, при всички раси, както и при двата пола. Среща се във всички възрасти, като средната възраст за възникването му е 28 години.

Характерно за хората, страдащи от това заболяване е психо-емоционалният стрес, могат да възникнат и смущения в социалното общуване, затруднения на работното място, продиктувани от кожната проява на псориазиса.

Кои са причините за възникването на псориазиса?

Всъщност точната причина все още е неизяснена. Счита се, че голяма роля играе комбинация от фактори, съчетаваща генетична предразположеност и въздействието на факторите на околната среда. Обикновено пациентите с псориазис дават сведения за наличието на болестта при други членове от семейството. Смята се, че имунната система има основна роля за възникването на болестта, т.е. има теория, че това е авто-имунно заболяване. Въпреки че през последните 30 години много евентуални причини са разглеждани като пускови фактори, все още главният виновник за това тежко състояние остава мистерия.

Какви са симптомите?

Псориазисът обикновено изглежда като червени или розови зони на задебелена, подута и суха кожа. Най – често засегнатите места са лактите, коленете и скалпа, но всъщност болестта може да се прояви навсякъде.

Заболяването може да изглежда по различни начини – малки, едва забележими подутини, големи плътни плаки или подута кожа, зачервени участъци, леко суха кожа с розов цвят, не е изключено да се наблюдават и големи сухи люспи, които могат да се лющят.

Срещат се генитални лезии, най-често на главичката на пениса. Болестта се проявява и по ноктите, като се наблюдават малки бели петънца.

При 10 до 35% от пациентите псориазисът се изразява и със ставни проблеми. Всъщност понякога ставите могат да бъдат единственият симптом на заболяването при напълно незасегната кожа. Ставното заболяване, индуцирано от наличието на псориазис се нарича „ставен артрит“, като средната възраст, в която то възниква е 30-40 години. В повечето случаи обаче кожните симптоми се проявяват преди възникването на артрита.

Как се диагностицира псориазисът?

Диагнозата най-често се поставя само въз основа на външния вид на кожата. На този етап няма специфични кръвни изследвания, които да подпомогнат диагнозата, но понякога може да се направи биопсия, след което хистологично се изследва кожната проба за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата. Не е изключено и провеждането на тест с калиева основа за отдиференцирането на псориазиса от гъбична инфекция.

Каква е честотата на заболяването?

            Псориазисът може да се определи като често срещано кожно заболяване, което засяга от 1 до 3% от населението на САЩ, а в световен мащаб страдащите от него са около 125 млн. Интересен е фактът, че афро-американците биват двойно по-малко засегнати в сравнение с представителите на европеидната раса.

Лечим ли е псориазисът?

            Засега не. Все пак може да се постигне ремисия – състояние, в което симптомите на болестта липсват за определен период от време. В момента текат много проучвания, които имат за цел да бъде постигнат активен прогрес по отношение намирането на по-подходящи насоки на лечение, които да осигурят възмпожност за пълно излекуване на пациентите в близко бъдеще.

Заразен ли е псориазисът?

            Не. Засега няма данни за подобно нещо – не можете да се заразите с прориазис от болен човек, дори всеки ден директно да докосвате кожата му. По същия начин не представлявате опасност за околните, ако страдащият от заболяването сте Вие.

Въпреки че псориазисът не се предава от човек на човек, съществува опасност да го предадете на Вашите деца, тъй като се счита, че при това заболяване има определена генетична предразположеност. Именно поради това взимането предвид фамилната история на пациент, за който има съмнения, че страда от псориазис, понякога е много важно за поставянето на диагнозата.

Какви са вариантите за лечение?

В днешно време има много ефективни подходи за лечение на псориазис, но винаги най-добрият от тях се избира от лекуващия лекар на базата на засегната част от тялото, вида на заболяването, остротата на протичане и т.н.

При по-леки състояния, които включват засягане на малки части от тялото (например по-малко от 10% от кожната повърхност), различнки кремове, лосиони и спрейове могат да окажат добър ефект. Понякога се налага локално инжектиране на малка доза стероиди директно в някоя изолирана псориатична плака.

При умерени и по-тежки състояния, които засягат по-големи области от тялото (20% или повече) може да се наложи лечение с ултра-виолетова светлина или системна терапия.

При псориатичен артрит обикновено се налага използването на системна терапия, за да се спре прогреса на ставна деструкция.

11 Replies to “Псориазис – симптоми, диагностика и лечение”

  1. Snezhana Lukarska :

    Здравейте! Казвам се Снежана Лукарска, на 65 год. и момента живея в Атина. През 2003 година,след силен емоционален стрес се появиха първите огнища на псориазис при мене и на диабет при мъжа ми. Псориазисните огнища започнаха от лактите,на гърба,над опашката и на краката на глезенните стави отпред и отзад. Първият път,когато успях да ги изчистя напълно,беше 2011 година с продукти на китайската компания ТИЕНС. Но същата година компанията напусна Гърция и след като нямах нужните продукти да повторя насищанете на организма със съставките.които му липсваха през 2013 година огнищата се появиха отново.Само човек,който има псориазис знае колко гърбеж и болка се изпитва,когато кожата се повдига нагоре,за да се разкъса,при смяна на клетите. От м.септември употребявам един нов,изключително добър продукт,казва се BRAIN FUEL PLUS – и съм на път отново да изчистя огнищата. Болките и сърбежите вече са забравени,остава още малко да изчистя напълно кожата. За желаещите да научат подробности за продукта-моя скайп е:sneshana.lukarska

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.