Отслабване за всички

отслабванеПолата е станала тясна. Ципът на дънките не се затваря, а мисълта как ще изглеждаме по бански ни ужасява. Гледате се в огледалото и разбирате, че трябва бързо да отслабнете.

Не сте единствени. В САЩ за последните 50 години броят на хората страдащи от затлъстяване е нараснал от 13 до 30 %, а две трети от възрастните се опитват да отслабнат.

Защо, въпреки изобилието на всевъзможни диетични продукти в магазините, много хора не могат да се избавят от това, което са придобили толкова леко? Защо е толкова трудно да отслабнем и да не напълнеем отново?

Бавно, но сигурно

Диетолозите смятат, че масовите неуспехи в борбата и излишните килограми са свързани не с липсата на силна воля, а с упоритото нежелание да се разбере тъжната истина. За съжаление , единственият начин да се отслабне и да не се напълнее отново е да се намалят употребяваните калории. Само нискокалоричната диета може да направи човека по-строен, здрав и може би щастлив. А при редовни занимания със спорт и спазване на правилата на здравословното хранене – да остане такъв за цял живот.

Отслабването е въпрос не само на красота, но и на здраве. Излишните килограми увеличават вероятността от развитието на инсулт, сърдечно-съдови болести, диабет и рак.

Повечето експерти са единодушни, че за да се отслабне надеждно, теглото трябва да се намалява постепенно. Не е важно колко килограма искате да отслабнете, колкото по-бавно намалявате теглото си, толкова е по-голяма вероятността да постигнете целта си и да не го възстановите отново. Настройте се, че започвайки от втората – третата седмица ще го намалявате с 500 г за седмица.

Ориентацията, за да се отслабва бавно, но сигурно се реализира с постепенното намаляване на количеството на приеманите калории с толкова малко, че почти да не се забелязва. Такава диета не превръща живота в мъка и не ни заставя да се отказваме от любими продукти.

Математиката в помощ на отслабването

И така, за да се намали теглото, количеството на приеманите калории трябва да се намалява. Половин килограм мазнини се равнява на 3500 ккал. Ако вие редовно потребявате 2000 ккал на ден, то намалявайки ги с 500 ккал, за една седмица ще намалите теглото си със 500 грама.

Привържениците на диетите често се стремят към незабавен резултат. Те искат моментално да отслабнат и избират нещо невъзможно, например да се хранят само с листа от салата. Но много скоро се уморяват от такава драконовска диета и се награждават с огромен сандвич с мазен салам.

Отслабвайки малко по малко, вие намалявате количеството на калориите не със стотици, а с десетици, превръщайки програмата за отслабване в годишен план. Ето няколко примера:

В една чаена лъжичка захар се съдържат 16 ккал. Ако пиете кафето със захар и изпивате по 3 чаши на ден се получават 48 ккал. Преминавайки на некалорични заместители ще позволи да зачеркнем 48 ккал на ден, а ако умножим на 365 – 17520 ккал за година. За да отслабнем с 1 кг трябва да се откажем от 7000 ккал, значи отказвайки се от 3 лъжички захар на ден за година ще намалим теглото с около 2кг.

Една филийка хляб съдържа 90 ккал. Оставяйки в обедното си меню една филийка за година, вместо обичайните две ще намалим килокалориите на 32850 , което е равнозначно на 4,5кг.

В един кен обикновена газирана напитка има около 150 ккал. Преминавайки към диетична или вода ще загубите 54750 ккал или почти 7 кг.

Разбира се, използвайки такъв подход, е невъзможно да се отслабне за една нощ. Но намалявайки теглото постепенно, човек не се лишава от любими блюда, а своя организъм от необходимите хранителни вещества. За това резултатите по-често се отдава да се запазят за дълго време.

Популярни диети

Резултатите от много изследвания показват, че популярните диети, диетични напитки, продукти и специални таблетки дават кратковременен ефект при отслабване.

А диетите, изключващи или значително ограничаващи определени групи продукти, също не оправдават надеждите. А монодиетите не само неминуемо омръзват, но и могат да доведат до дефицит на едни или  други хранителни вещества.

Например, нисковъглехидратните диети с голямо количество белтъци, като диетата на доктор Аткинс, действително помагат бързо да намалим теглото, но критиците смятат, че това става за сметка на намаляване на водата в организма, а не на мазнините. За това в повечето случаи веднага след като прекратите диетата теглото отново се възстановява. Освен това подобни диети изключват или силно ограничават важни групи продукти, такива като зърнени, плодове, зеленчуци. Нисковъглехидратните  белтъчни диети се облягат на месни продукти.  Това означава, че всеки ден вие потребявате повече мазнини, включително наситени. Следователно се повишава нивото

на холестерин в кръвта и заедно с него и риска от сърдечно-съдови болести. Разбира се излишните килограми също повишават този риск, но може да се избере и друг път и да се отслабва здравословно.

В заключение е излишно да се напомни, че всяка разумна програма за отслабване предполага увеличаване на физическата активност. Движението и спорта не само помагат за изгаряне на калории, но укрепват тялото  и  нормализират артериалното кръвно налягане. Всички специалисти са единодушни, че редовните занятия със спорт ще ви позволят не само да отслабнете, но и да задържите теглото си в дългосрочна перспектива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.