Лагерстремиа Специоза (Lagerstroemia speciosa)

Lagerstroemia-speciosa

За да се справят с диабета, учените в днешно време се насочват на Изток за растението, което става все по-популярно. Дали чрез съвременните и модерни технологии няма да успеем да намерим и докажем нови ефекти на Lagerstroemia speciosa?

Какво всъщност представлява Lagerstroemia speciosa?

Lagerstroemia speciosa е малко дърво, което вирее в Южна Азия. Листата му са използвани в народната медицина на японци, виетнамци, индийци и филипинци. В Тайван, това дърво е декоративно, дори се правят мебели от него.

Какво съдържа Lagerstroemia speciosa?

Неговото проучване започва в Япония през 70-те години. Lagerstroemia speciosa има и друго име – Банаба, което е по-скоро екстракт от неговите листа. Активните му вещества са тритерпеноидът корсолиева киселина, както и група от съединения със същия ефект, които се наричат елегитанини.

Каква полза има от Lagerstroemia speciosa и как действа на нашето здраве?

Действието върху кръвната захар може да облекчи диабета, това е причината растението да бъде толкова обсъждано и проучвано.

Ползи при хората:

Има много проучвания за Lagerstroemia speciosa и неговите ползи, свързани с диабета:

  • Първото изследване е свързано с активното вещество на билката, което е корсолиевата киселина. От 31 изследвани човека, 19 със заболяването, а останалите с кръвна захар в нормални граници, резултатите показват, че има намаление на глюкозата след хранене.
  • Второто проучване също показва положителен ефект при диабетиците от втори тип. За целта се използва еднопроцентов разтвор на корсолиева киселина.

Доказани ползи при тествания с лабораторни животни:

Направени са редица проучвания с Lagerstroemia speciosa върху лабораторни животни. За антидиабетните механизми:

Корсолиева киселина:

  • Проведени са изследвания с тази киселина при опити с мишки – модел тип 2 на диабет. След направените опити, става ясно, че след като е въведено веществото в организма, концентрацията на инсулина в кръвта не се променя, но броя на транспортните протеини за глюкоза на мускулните и мастни клетки по повърхността расте. Такова е и действието на инсулина, това е ефект на мимикрия.
  • Тази киселина проявява способностите си, преди те да успеят да достигнат до кръвта. Отчетено е намалено разграждане на дизахариди в червата при мишките. Това е причината, кръвната захар да намалее до по-ниско ниво.
  • При третото изследване, още повече се разкриват антидиабетните ефекти, защото се наблюдава потискане на глюконеогенезата.
  • Отчетено е инсулиноподобно действие, при направени опити с лагерстремин върху мастни клетки. Измерването е направено, чрез увеличаване на поемането на глюкоза.
  • PGG е от групата на елегитанините. При направено проучване върху подобни клетъчни линии, PGG има инсулиноподобен ефект, който е по-силен дори от легерстремина.

Правени са опити с телета, при които е отчетено повишение на теглото и увеличение на телесната маса, след прием на Lagerstroemia speciosa.

Lagerstroemia може да се използва ефективно за лечение на диабет в бъдеще. Това ще стане едва когато има достатъчно информация, какви са реалните ползи, има ли странични ефекти, и какви точни дозировки трябва да се приемат.

Към момента има данни, които свидетелстват за стимулиране на мускулния растеж, който се получава от повишен внос на глюкоза, но това е наблюдавано само при проучвания на животни.

Какви противопоказания и странични ефекти има при приема на екстрактите?

Наблюдавани странични ефекти при хората:

Lagerstroemia speciosa – уврежда бъбреците, когато пациентът е с нарушени бъбречни функции.

Какви комбинации не е желателно да се приемат?

От проучванията, които са описани горе, се виждат данни за влиянието на глюкозата в кръвта.

Контролирането на диабет от първи и втори тип, трябва да бъде под непрекъснато лекарско наблюдение. Много е важно, инсулина и другите перорални лекарства, да бъдат дозирани правилно, както и да бъдат съобразени с индивидуалните особености на всеки пациент. Това са хранителните навици, професия, други навици, спортуване и т.н.

Острата хипогликемия е един от най-опасните ефекти на инсулина. Тя може да предизвика толкова ниско ниво на кръвната захар, което да достигне до концентрации, които не са достатъчни за мозъка. Той не разполага с резерви от гликоген, както е при черния дроб и мускулите. Това означава, че хипогликемията може да предизвика кома, замъгляване на съзнанието и дори смърт от страна на мозъка. Приемането на тази билка, както и други, комбинирани с нея, може да представлява голям риск за такива хора.

За сега, все още няма достатъчно информация от случайни съобщения или проучвания, която да е категорична, че приемането на добавки с билката не е вредно и е безопасно за хора, които имат захарен диабет тип 1 или 2, както и за хора, които са с нормални нива на захар в кръвта.

Какви са препоръчителните дози?

За сега не е определено ефективно дозиране, защото приемането на билките отделно или в комбинация, все още не е проучено напълно. Ако видите Lagerstroemia speciosa върху някой етикет на продукт за инсулинова мимикрия или потискане на апетита, консултирайте се с ендокринолог, преди да започнете да го приемате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.