7 съвета за по-добър контрол над холестерола

Лекарствата, които понижават холестерола, оглавяват класацията за най-продаваните лекарства в САЩ. Новият клас статини СЕТР инхибитори, бе доста рекламиран на конференцията в Чикаго.  Съобщено бе, че лекарството намалява LDL (лошия холестерол) с 39.8% и повишава със 138% HDL (добрия холестерол).Очевидно е действието на лекарството, но в излесдването са пропуснали да отговорят на най-важният въпрос, „ Води ли до по-малки инфарктии смъртни случаи?”.3 години по-рано, като чудо бе обявено статин с подобни механизми. За жалост обаче, смъртните случаи сред пациентите, които са приемали лекарството се е увеличило. Това е довело до спирането и от производство.Сигурно и вие си задавате въпроса, как е възможно, лекарство с благоприятен ефект да увеличи заболяванията? За съжаление обаче тези медикаменти не лекуват причините за хроничните заболявания. Заболяванията възникват в зависимост от това как се храним,колко се движим, как се справяме със стреса, какъв е социалният ни живот и от токсичните химикали и метали в околната среда.Не правилно е да се съди единствено по критериите на холестерола. Доста по-важен е размерът на фракциите на HDL  или  LDL.  Малките, плътни фракции са по-атерогенни, което означава, че те причиняват плаките и запушването на артериите, които водят до инфаркт.От другата страна, големите пухкави фракции са безопасни. Фракциите, които са малки се свързват с преддиабетното състояние или с метаболитния синдром и с диабета.

Нивото на LDL може да е нормално, но ако фракциите на  LDL са повече от 1000 е изключително опасно. Метаболитния синдром е проблемът на половината американци. Хубавата новина е, че се установява лесно, а лошата, че рядко се диагностицира.

Метаболитния синдром е главния виновник за сърдечните заболявания, диабета и състаряването, както и една от причините за деменцията и раковите заболявания.

Той също така влияе зле на половите функции и е причина за безплодието.

Въпреки всички тези негативни качества, този синдром се пренебрегва от лекарите. Причината е, че все още няма лекарства за резултатно лечение и лекарите са се съсредоточили върху нещата, които могат да се лекуват с медикаменти.

One Reply to “7 съвета за по-добър контрол над холестерола”

  1. Пенка Златева :

    Браво за тази статия. Много е полезна. Аз знам, че всеки трябва да знае колко му е холестерола.Знам, че има много голямо значение за сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.