На какво се дължат обривите при детето – 6 вида обриви

6 обрива при детето – на какво се дължат
Обривите са доста чест случай по кожата дори и при най-малките дечица от кърмаческата възраст. Може някои да изглеждат доста безобидни , но други са признак за заболяване.

Посочваме ви 6 вида обриви, който често се срещат при дечицата с различна  честота и с характерните за тях особености.

 1. Потница, подсичане

Излиза най-вече по гънките и по местата, където най-често се запотяват при бебето: по шията, по краката, по гънките на ръцете, по кожата по седалището и по бедрата в близост до памперса.

Получава се, когато се повиши потоотделяне в горе посочените области и подпушване на потните жлези. Образуват се пъпчици, които са червени и преминават за около от 2 до 3 дни при спазването на по-висока хигиена и по-често почистване на засегнататите места по кожата. Много полезно е да се направят въздушни бани и дори в някои от случаите е съобразно намазването с крем съдържащ цинк.

2. Диатеза

Диатезата е вид обрив по кожата проявление на хранителната алергия, която е много често срещана за кърмачетата при преминаването им на по-твърдата храна. За този тип обрив е много характерно кожата да се лющи и дори да се пигментира. Най-често обривът се появява по бузите, а също е възможен отичане на тъканите.

При по-голямата част от случаите обривът е придружен с разстройство, колики,  повръщане и метеоризъм.

Лечението включва и хранителен режим. За естественото хранене понякога се налага и режим съблюдаващ и майката.

След откриването на продукта причина за алергията се налага спазването на ограничението му при храненето за следващите няколко месеца.

Причинител на алергията може да е някои задължителни и полезни храни като яйчния жълтък и видове меса.

3. Скарлатина

Детско инфекциозно заболяване е скарлатината, която се пренася по въздушно-капковия път и контакти със заразени предмети или болни.

Обривът често се появява на втория ден след заразяването. Първо се наблюдава появата по шията и по горната част на тялото и след това обривът продължава и по-надолу. Накрая ще се разпространи по крайниците и кожата по лицето. Много характерно е за обривът, че не обхваща кожата по и около нослето и устата изглежда бяла, а останалата част по лицето изглежда червена.

Дребни и червеникави са пъпчиците и са с по-ярко връхче. При натискане на обрината кожата става бяла. При отминаването на обрива се вижда специфичното лющене на кожата по дланите и стъпалата.

Вдига се висока температура. Детето е отмаляло.

Веднага се налага консултация с лекар. Домът трябва да се постави под карантира и също родителите трябва да съобщят в детското заведение за заболяването.

Лечението се насочва към предотвратяването на усложненията от самото заболяване, което е симптоматично.

За детето е препоръчително да приема доста течности и да спазва поставен режим.

4. Варицела

Това е един от най-честите обриви при по-малките деца отличаващо се с непоносим обрив на кожата, лигавиците, половите органи и клепачите. В самото начало пъпчици са много бледо розови в последствие те нарастват и стават в мехурчета. По късно течността изтича и се създава коричка.

Варицелата е вилно заразна и се предава по въздуха по капков път. Характерно е, че се боледува само веднъж. Периодът на инкубация е от 2 до 3 седмици.

Още в самото начало на рязко се повишава телесната температура до 30 градуса и е характерно появата на много силно главоболие. При по-малките дечица се наблюдава повръщане и диария.

Обривът може да е съпътстван и с много силен сърбеж. Затова детето не трябва да се чеше, защото може много силно да си възпали кожата.

С ментолов спирт се обработват пъпките. Лекарят също може да изпише и допълнително мазило, прахче или някакво друго средство. При повишената температурата могат да се използват честите обичайни медикаменти.

Обривът се появява от 2 до 3 вълни за целия период от боледуването.

Особено силно заразна е серозната течност в мехурите. Възможно е  инфекцията да се предава до падането на коричките.

5. Рубеола

В имунизационният календар е включена ваксината срещу рубеола, но тя се прилага на 12 месечна възраст за първи път и втори път на 12 годишна възраст . Отчитат се единични случаи, затова бързото разпознаване на обрива ще е от голяма полза.

За тази шарка пъпките са доста едри и са с размера на лещено зърно. Развива се обривът бързо за часове и се разпростира предимно по гърба и по седалището.

Измерената телесна температура достига до 38 градуса.

Лекуването е симптоматично.

Заболяването носи много голям риск при бременните и в ранните  срокове заразяването води до увреждането на плода.

6. Морбили

В тривалентната ваксина е включено изграждането на имунитет срещу морбилите след навършването на 1 година. Затова заболяването може да се открие по изключение. Заболяването се предава по въздуха по капков път.

Започва с рязко покачване на телесната температура, също главоболие, кашлица и хрема. Доста е характерно дразненето от светлината и сълзенето от очите.

Обривът се появява чак на втория или третия ден, като първоначално зад ушите и на лицето, като по-късно се смъква по тялото. Обривът обхваща кожата на цялото лице, за разлика от скарлатината.

Пъпките на цвят са розово-червени, като се сливат и съставят едно общо петно.

2 Replies to “На какво се дължат обривите при детето – 6 вида обриви”

  1. Радослава Иванова :

    Благодаря ви! Статията е много полезна . Хубав и успешен ден ви желая!!!!! Прекрасни сте! Много харесвам сайта ви!!!

  2. Bonboncheto :

    Радослава, бих казала същото. Много полезни неща са написани. Много важно е знанието. Който знае, той и може:))))))))))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.