6 изнанадващи подхода на компаниите за сокове, които целят да ви измамят

чаша портокалов сокКогато погледнете етикета на сок, първото нещо което видите, трябва да е последното на което бихте се доверили. Големите компании се възползват от объркването на купувачите, които четат етикета, на които пише, че в сока се съдържат здравословни фибри, екзотични антиоксиданти и други полезни съставки. Това на което не се обръща внимание са остатъците от смазани насекоми, използвани като оцветители, карциногенните фунгициди и много други вредни добавки.

„Производителите на сокове, включително Кока-Кола и Пепси, осъзнават че купувачите се интересуват от това да отслабнат и да понижат риска от свързани с хранителния режим заболявани,“ казва диетолога Джейн Хърли в материал публикуван от бюлетина на Center for Science in the Public Interest’s(CSPI).

„Не съществува сок, които да прави чудеса за очите, кожата, сърцето, червата или друга част на тялото. Това важи за чистия сок, и със сигурност за сок с добавена вода, изкуствени подсладители, оцветители и фалшиви фибри,“ добавя тя.

Внимавайте с тези скрити съставки и маркетингови трикове!

Плодове обработвани с фунгициди

Скорошни тестове на Food and Drug Administration разкриха наличието на забранени фунгициди в около 15% от изследваните проби плодови сокове. Повечето натурални сокове са от растения, отглеждани в Бразилия, Мексико, Коста Рика и Белиз, където опасни фунгициди са все още разрешени за употреба. Портокаловият сок в това отношение е най-добрия избор. А ако искате по-голяма сигурност – хранете се с цели портокали. Фибрите в тях ще ви предпазят от високата кръвна захар, която се наблюдава при пиенето на натуралния сок.

Най-евтините сокове

Според анализ на CSPI, производителите на натурални сокове използват най-евтините сокове, ябълки и грозде, като основна съставка на  натуралния сок, дори и ако те не съответстват на вкуса написан на етикета.

Фалшиви фибри

Много често на етикетите на натуралните сокове се твърди, че съдържат 100% натурални фибри, въпреки това по време на анализа на CSPI е открито, че произхода на фибрите е от преработената хранителна добавка малтодекстрин, вещество подобно на нишестето, което затруднява храносмилането. За да консумирате здравословни фибри е най-добре да се храните с цели плодове. Също така по този начин избягвате риска от висока кръвна захар.

Огромни количества захар

Много родители мислят, че натуралните сокове са здравословни, но това не е така.Много сокове съдържат големи количества захар, затова внимавайте при избора им.

Пресовани части от насекоми

Ако харесвате рубинено-червеният сок от грейпфрут, по-добре погледнете етикета. Ако в състава влиза кармин, натурално червено номер 4, кърваво езеро или кохинеал, тогава вие приемате оцветител за храна, които се получава от смачкани коремчета на Dactylopius coccus – африкански бръмбаро-подобни насекоми.

Оцветители

Някои сокове съдържат 0% натурален сок, независимо от твърденията на опаковката. Цвета на продукта не се получава от здравословните плодове, а от изкуствени оцветители, като част от тях са свързани със различни здравословни рискове. В много случаи е по-евтино за компаниите да използват оцветители, получени при преработването на нефта, отколкото истински плодов сок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.