5 случая, когато хората не разбират, че напълняват

последствия от затлъстяванетоНенужните калории не са задължително единствената причина за вашата пълнота

На всички е известно, че огромните порции печено, мазния десерт и спиртните или газирани напитки не задължително да доведат до натрупване на тегло. Разбираемо е защо човек пълнее. Когато човек приема повече калории, отколкото изразходва в резултат на физически натоварвания, излишните калории просто няма къде да се дянат.

Но защо човек пълнее, когато редовно се занимава с физкултура, следва принципите на рационалното хранене и пресмята приеманите калории?

Ако балансираното хранене и редовните занимания с физкултура не дават резултат и стрелката на кантара продължава да пълзи нагоре, трябва да се замислим за причините. Може би факторите са няколко и действат комплексно.

Доктор Мишел Мей, авторът на книгата „Аз съм гладен? Какво да се прави, когато диетите не работят?” отбелязва, че натрупването на тегло е достатъчно сложен процес. Тя определя 5 фактора, които могат да доведат до затлъстяване, когато съвсем не очакваш това.

Теглото може да расте заради недостатъчен сън

Протичането на процесите в тялото на човека зависи от това доколко той си е отпочинал. Когато вие не сте си доспали тялото изпитва стрес. При това протичат биохимични процеси, подпомагащи отлагането на мазнини.

В уморено състояние е по-трудно да се справите със стреса. В такова състояние е голям  съблазън да намалите стреса с помощта на храна. Не е изключено, че излишните калории се натрупват заради мезетата, които похапвате преди сън. Единственото, което вие получавате в резултат на такива късни похапвания са ненужни калории. За недостиг на сън говори умората, липсата на енергия, сънливостта и раздразнителността.

Постарайте се да спите не по-малко от 8 часа. Пробвайте да увеличите продължителността на съня с 15 минути и оценете своето самочувствие. Добавяйки по 15 минути към съня всеки ден, вие сами ще определите колко ви е нужно да спите, за да сте бодри. Човек спи по-добре ако се занимава със спорт и следва определен ритуал преди сън.

Възможно е за натрупването на тегло да способства стреса

Обществото изисква от вас все повече. Всеки ден трябва да се работи по-добре и по-бързо. Стресът ви подтиква напред. Той помага да се справяте с изискванията на живота, но при това влияе на вашето настроение и емоции.

Стресът поражда ответна реакция. Човек се стреми към битка, поема допълнителни задължения, опитва се да преодолява финансови трудности. Това на свой ред стартира биохимически механизъм, който включва в организма „режим на оцеляване”.

Нашите тела започват да се запасяват със сили за в бъдеще, забавят процеса на обмен на веществата и изхвърлят такива химически вещества като кортизол, лептин и ред други хормони, които в повечето случаи довеждат до натрупване на тлъстини в коремната област, обяснява Мей.

Много хора са свикнали да надяждат стреса, опитвайки се така да снемат напрежението. Но, разбира се това не помага в дългосрочна перспектива.

„Храната дава само временно облекчение, защото тя по никакъв начин не влияе на реалните източници на стреса, с които трябва да се работи, за да се намалят позивите за храна и така да се реши проблема”, казва Мишел Мей.

Диетологът Сюсън Боурман, заместник директор на Центъра за хранене на човека при Калифорнийския университет в Лос Анджелис, отбелязва, че тези които намаляват стреса с помощта на храната, предпочитат продукти с високо съдържание на въглехидрати. Такава храна активизира изработването от мозъка на серотонин, вещество оказващо успокояващо въздействие.

„Това е почти същото, като самолечение с помощта на храната. Много хора безконтролно поглъщат богата на нишесте храна само за това за да си повишат настроението”, подчертава ученият.

Докторите препоръчват да се използват различни техники за разпускани и физически упражнения, които оказват не само оздравително въздействие, но и изгарят калории.

Възможно е теглото да расте заради приеманите лекарства

Някои лекарства против депресия, нервни сривове, конвулсии, мигрена, повишено кръвно налягане и диабет също могат да способстват за натрупване на тегло. Заради подобни медикаменти човек може да натрупа до 5 кг за месец. Отделни видове стероиди, хормонални препарати и даже контрацептиви могат да доведат до постепенно затлъстяване. Ако за месец сте натрупали 2-3 кг, без да изменяте своя начин на живот, възможно е да са виновни именно приеманите от вас лекарства.

„Всеки препарат води до затлъстяване по своему, – отбелязва . – Някои повишават апетита, други влияят на усвояването на мазнини от организма, от трети зависи нивото на инсулина. При това едни и същи лекарства влияят различно на пациентите”.

В случая на антидепресанти, увеличаването на теглото може да не е свързано с прякото действие на лекарствата. Подобряването на самочувствието води до подобряване на апетита. Отделни препарати задържат течности в организма. Кантарът показва увеличаване на теглото, макар че това не е мазнина, и теглото може лесно да се коригира.

Специалистите определят следващите типове широкоразпространени лекарствени средства, които се способни да доведат да затлъстяване.

  • Стероиди;
  • Антидепресанти;
  • Невролептици;
  • Средства против спазми;
  • Средства против диабет;
  • Препарати за повишено кръвно налягане;
  • Средства против стомашни газове.

Помнете, че понякога 1-2 килограма в повече е по-добре, отколкото приема на някакво лекарство. Освен това, даже ако определени медикаменти водят до затлъстяване, вие все пак не трябва за забравяте за необходимостта от здравословно хранене и редовни занимания със спорт.

„Проблемът рядко се решава само със замяната на предписаните лекарства”, -подчертава авторът на книгата за здравословно хранене Мишел Мей. „Причините за натрупване на тегло, като правило, са свързани една с друга. Ако вие подозирате, че вашата пълнота е в следствие на приема на определени лекарства, поговорете с лекуващия лекар. Възможно той ще ви предпише други медикаменти. Най-главното, не прекъсвайте приема на лекарства, преди да се посъветвате със специалист. Отказът от прием на лекарства без консултация с лекар може да има сериозни последствия”, – предупреждава доктор Мей

Теглото може да расте заради проблеми със здравето

Най-разпространената в медицината причина за затлъстяване е ниското ниво на хормоните на щитовидната жлеза(хипотиреоза). Недостатъкът на хормони на щитовидната жлеза може да намали скоростта на обмен на веществата, което ще доведе до натрупване на тегло.

„Ако вие изпитвате умора, сънливост, склонни сте към напълняване, ако гласът ви става по-груб, не понасяте студа, твърде много спите или страдате от главоболие, вие трябва да отидете при лекар за провеждане на прост тест за хипотиреоза”, – съветва Мей

Значително по-рядко се наблюдава разстройство, свързано с излишък на кортизол, което също може да доведе до натрупване на маса на тялото.

Теглото може да расте с навлизането в менопаузата.

Менопаузата настъпва при жените на различна възраст. Средно това става на 45-50 години. С годините започва естествено забавяне на скоростта на обмяна на веществата. Хормналните промени в организма могат да предизвикат депресия и нарушение на съня.

Менопаузата поражда много промени в женския организъм. Когато жените преживяват периода на менопаузата те губят женския полов хормон естроген. Това на свой ред довежда до изменение на телосложението да  във връзка с загубата на мускулна маса на бедрата. Заедно с това жените започват да пълнеят и в средната част на тялото. Естрогенът, както обяснява Боуерман, способства за отлагането на мазнина в долната част на тялото. Когато производството на този хормон се намалява, мазнината започва да се отлага преимуществено в средната част на тялото (почти като при мъжете).

Да се избегне появата на мастна прослойка на кръста може ако се поддържа и увеличава мускулната маса. Това на свой ред води до увеличение на скоростта на обмяна на веществата и изгарянето на калории.

„Жените е нужно да разбират доколко са важни упражненията за вдигане на тежести и силовите тренировки” отбелязва Боуерман. Както подчертават специалистите, не трябва да се боим, че силовите натоварвания ще ни превърнат в културисти.

Заниманията с физкултура също пречат на загубата на костна маса, предизвикана от менопаузата. Следователно на нарастването на теглото с настъпването на менопаузата може да се противопостави комплекс от упражнения съчетани със здравословна диета. В храненето трябва да са включени продукти, богати на калций и витамин „D”, а също да се отчитат количеството на приеманите калории.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.