12 начина да преборите грипа и настинката по естествен път

Не е нужно да прибягвате веднага към лекарствата още при първите симптоми на грип или настинка. Има една дузина други методи, които можете да предприемете, преди да ви се наложи да търсите медикаменти.

1. Не винаги симптомите трябва да се третират

Може да не ви се вярва, но много от симптомите, съпровождащи началото на грипа или настинката, както и цялото протичане на болестта, са част от оздравителния процес. Те са показател, че имунната система се бори със заболяването. Повишената температура например, е знак че тялото взима мерки и се опитва да унищожи вирусите, защото това става много по-лесно в среда със висока температура. Освен това, когато имате висока температура, циркулацията на протеините в кръвта ви се повишава, като по този начин се убиват повече вредни микроорганизми и борбата с тях е по-ефективна. Ако имате повишена температура – между 37,5 и 38 градуса в продължение от 1 – 2 дни, това е добър знак и означава, че ще оздравеете по-бързо.

Кашлицата също може да бъде полезна, тя помага за пречистването на дихателните пътища от секретите, които задържат болестотворните организми. Течащият нос също не трябва да се лекува напълно, а ако не тече много, можете въобще да не предприемате нищо. Капките за нос затрудняват имунната система, защото ограничават кръвотока до съдовете в носа и гърлото. Освен това, течащият секрет от носа допринася за по-бързото изхвърляне на вредните бактерии и вируси от организма.

2. Издухвайте си редовно и правилно носа

Ако не го правите, когато сте настинали, секретите в носа се връщат в главата. Не духайте много силно, защото можете да приемете болестотворни организми през ушите и да предизвикате болки в тях. Не издухвайте ноздрите си заедно, а една след друга.

3. Използвайте солена вода за носа

Солената вода помага за намаляването на отделянето на секрет от ноздрите, като прави средата по-неблагоприятна за развитието на причинителите на болестта. Има една рецепта, която е много популярна. Разтворете 1 чаена лъжичка сол и ? чаена лъжичка сода за хляб в 250 мл вода! С малка гъбичка, изцедете течността в ноздрите, като го правите за всяка по отделно и изчаквате течността да навлезе навътре и след това да изтече веднага обратно навън. Правете това на всяка ноздра по 2 – 3 пъти последователно.

4. Почивайте си на топло

По този начин тялото ви ще има повече енергия, която да използва за борбата с болестта. Дайте възможност на имунната ви система да се бори, не я лишавайте от необходимата и енергия!

5. Гаргара

С гаргарата ще овлажните гърлото си и ще му дадете известна почивка. Правете гаргара 4 пъти дневно с 1 чаена лъжичка сол, разтворена във вода.

Има течности, които не са подходящи за гаргара, например тези, съдържащи танин (чай, червено вино и т.н.). Можете да направите гаргара и с разтвор от две чаши вода, лимонов сок и чаена лъжичка мед. Гаргарата с този разтвор се прави, когато течността е изстинала до стайна температура.

6. Топлите течности помагат

Топлите течности облекчават течащия нос и предпазват организма от дехидратиране (тялото отделя повече течности при повишена температура, което налага да се пият повече) и намаляват страданието в мембраните между гърлото и носа.

Ако имате много силна хрема, която ви пречи да спите, опитайте един стар метод – пийте топъл билков чай, смесен с 20 – 25 грама алкохол. Направете го еднократно, защото по-голямото количество алкохол, ще възпали мембраните и може да се получи обратен ефект.

7. Горещият душ помага

Един горещ душ ще успокои тялото ви и ще облекчи носа. Ако имате треска, тогава затоплете банята още повече, за да стане цялата в пара и седнете, ако имате възможност.

8. Използвайте мехлем за нос

Мехлемът за нос съдържа мента, която облекчава преминаването на въздуха през ноздрите и по този начин намалява дразненето, което се получава от разранената кожа. Можете да използвате ментол, евкалипт и камфор, които действат меко и са достатъчни.

9. Правете си компрес около синусите – топъл или студен

И при топлия и студения компрес, температурата работи добре. Усещането за студ е индивидуално за всеки. Първоначално опитайте с топлия компрес на по-малко чувствително място, като ръката например. Ако не ви се стори много горещ, значи е подходящ. Студеният компрес се прави най-вече от бучки лед, които са увити в дебела кърпа.

10. Спете с още една възглавница

Спете с 2 възглавници, за да е по-високо главата ви. По този начин ще помогнете на въздуха да влиза и излиза по-лесно през носа ви. Намерете такива възглавници, които са ви удобни и ви позволяват по-леко дишане.

11. Не излизайте никъде

Когато сте болни, организмът ви е под стрес, за това не е нужно да го стресирате допълнително. Дихателната ви система е претоварена, за това всяко допълнително затруднение я натоварва още повече. Когато излезете, вие я карате да се справя с разликите в температурите. Пътуването със самолет пък е крайно нежелателно, защото промените в налягането натоварват тъпанчетата и правят ушите още по-податливи на инфекцията.

Ако ви се налага да пътувате или да излезете навън, използвайте капки за нос, когато напускате или влизате в по-топло помещение. Ако дъвчете дъвка, това също ще ви помогне, защото ще преглъщате по-често. Това помага при изравняване на налягането.

12. Храни , които се борят с инфекциите

Списък на храните, които се борят с инфекциите. Те не се справят със заболяването, но облекчават неговите симптоми и намаляват продължителността му:

  • Банани – помагат при раздразнен стомах;
  • Чушки – особено по-светлите, съдържат голямо количество витамин C;
  • Моркови – съдържат много бета-каротин;
  • Люти чушки – съдействат за отпушването на носа и правят напрежението в синусите по-малко;
  • Боровинки – спират диарията. Богати са на „естествен аспирин” и могат да намалят треската, като облекчават и болките;
  • Червени боровинки – спират бактериите и не им позволяват да отидат към клетките, улесняват работата на уринарния тракт;
  • Горчица – облекчава дишането, като намалява отделянето на слуз в носа;
  • Лук – съдържа фитохимикали, които помагат за облекчаването на бронхита и спират разпространението на инфекцията;
  • Ориз – подпомага и регулира функциите на червата и стомаха;
  • Чай – черният и зеленият (без билков) чай съдържат катехини, които са като естествен антибиотик и помагат за намаляването на диарията.

Запомнете най-важното: истинското и сериозно заболяване се крие зад настинката. Много е вероятно да страдате от менингит, инфекция на синусите, бронхит или астма. Ако симптомите не отшумяват, а всеки ден се чувствате по-зле от предишния, най-добре посетете вашият лекар, който ще разбере какво ви има.

One Reply to “12 начина да преборите грипа и настинката по естествен път”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.