12 важни въпроса за разширените вени

разширени вени

 1. Защо предимно жените имат неприятности с вените?

От разширени вени страдат четири пъти повече жени, отколкото мъже. От една страна, те имат по-слаба съединителна тъкан. Друг рисков фактор са противозачатъчните хапчета. Това посегателство срещу хормоналното равновесие може да повиши значително възможността за съсирване на кръвта. Разширените вени се появяват и под напора на тежестта по време на бременност.

 1. Кои са първите признаци за болезнени изменения на вените?

Първите признаци за венозни изменения са уморените, натежали и подути крака вечер, както и усещането за напрежение в прасците. Възможно е също така да се появят подутини в областта на глезените. При натискане с пръст кожата потъва трайно. Това е много типично за заболяването. Положението се облекчава, щом си качим краката нависоко или ако си направим разходка.

 1. Вярно ли е, че разширените вени са наследствено обусловени?

Това твърдение все още не е научно доказано. Но пък безспорно е установено, че в доста случаи от разширени вени страдат по няколко души в семейството. Като възможна причина обаче се сочи сходството в привичките и навиците на роднините, както и в начина на хранене.

 1. Какви са рисковите фактори?

В повечето случаи обездвижването и наднорменото тегло са причините да се разширят вените и кръвта да не стига вече достатъчно бързо до сърцето. Друг рисков фактор е тютюнопушенето, тъй като предизвиква нарушения в кръвообращението. Но и твърде тесните обувки и високите токове също стават причина за появата на разширени вени. Разбира се и напредналата възраст играе роля, защото с годините кръвоносните съдове все по-трудно изпълняват предназначението си, в сравнение с младостта.

 1. По какъв начин лекарят установява, че вените са разширени?

Най-добрият начин да установите в какво състояние са вените ви е да отидете на лекар флеболог, който е специалист в лечението на разширени вени. С ултразвук се измерва оросяването на даден участък от тъканта, а с така наречения доплеров сонограф се установява точно какво е състоянието на клапите в кръвоносните съдове. Освен това може да се измери и скоростта на кръвта, от което обикновено се съди за състава на кръвта и в какво състояние са стените на вените. Новото поколение диагностични уреди може да констатира и най-миниатюрните дефекти.

 1. Кои са най-често срещаните заболявания на вените?

Първите признаци за заболяване на вените са най-мъничките разширени съдове – капилярите, които личат като трайни сини петна под повърхността на кожата. Те не предизвикват почти никакви оплаквания, ала може да се окажат предупредителен сигнал за разширени по-големи съдове, които се намират по-надълбоко в тъканта. Ако не бъдат подложени на лечение, може да се стигне до възпаление, тромбоза и дори до тумори.

 1. Какво лечение може да се приложи срещу разширените капиляри?

Има начин да бъдат отстранени със специфичен метод: специално дозиран захарен разтвор се впръсква в тях. Капилярите се възпаляват, втвърдяват се и се превръщат в съединителна тъкан. Тогава организмът отхвърля тази тъкан изцяло. Лечението е възможно и с лазер, но излиза доста по-скъпо. Предимството е, че не се накърнява пигментацията, както е при другия метод. Освен това лазерното лечение продължава само няколко минути.

 1. Защо разширените вени са толкова опасни?

В разширените вени кръвта тече по-бавно, отколкото в нормалните. Поради по-силното налягане непрекъснато изтича влага в околните тъкани. Последицата е натрупване на течност в околните тъкани. Така и по-малките кръвоносни съдове не могат да доставят достатъчно хранителни вещества. Това довежда до тумори и възпаления.

 1. Как стои въпросът с терапията?

Малките разширени вени могат да бъдат отстранени с местна упойка по същия начин като капилярите. Леките и средните се смекчават в повечето случаи с ластични чорапи. Допълнително се предписват медикаменти, които отделят течността от тялото и подсилват стените на кръвоносните съдове. В по-тежките случаи при пълна упойка се отстраняват променените вени от кокалчетата до слабините. Лекарят издърпва със сонда разширените вени.

 1. Какви са недостатъците при операция?

Когато под кожата се образуват истински мрежи от разширени вени, понякога има нужда от над 10 разреза. Често операцията продължава около два часа. Същевременно при манипулациите могат да бъдат накърнени околните нерви. А след няколко години е възможно отново да се появят разширени вени.

 1. По какво си проличава, че има тромбоза?

Не винаги е възможно да се установи лесно, че в една вена има тромб при клапата й. Ала щом съсиреците започнат да растат бързо и кръвта не може вече да протича лесно, може да се стигне до бодежи в прасците. Освен това кракът е подпухнал, зачервен или синкаво оцветен и понякога горещ.

 1. Какво е лечението при тромбоза?

При първите признаци трябва веднага да отидете на лекар. Ако съсирекът се отлепи от мястото си, той би могъл да премине пътя до белите дробове и там да запуши артериите. Това е така наречената белодробна емболия. Така може да се стигне до спиране на сърцето. В повечето случаи се предписват лекарства за разреждане на кръвта, за да бъде разтворен опасният тромб. Притискащите ластични чорапи намаляват болките.

Допълнителна информация

Разширените вени болят особено много през зимата. Обездвижването и прекаленото затопляне възпрепятстват движението на кръвта и допринасят за натежаването на краката. Ето как бихте могли да помогнете на вените си:

 • Веществото троксеритунин се извлича от японското влакнесто дърво. То укрепва стените на съдовете, които транспортират баластните вещества и водата. Болките и подуванията намаляват.
 • Препаратите от червена лозова шума смекчават усещането за тежест и болките в краката. Те попиват водата от тъканите и същевременно подпомагат кръвообращението.
 • Съединителната тъкан се разтоварва успешно с един нов медикамент, който съдържа диосмин – вещество, извлечено от лимоните.
 • Благотворни са компресите на местата с разширени вени. 5 чаени лъжички цвят от миши трън се накисват в 250 милилитра гореща вода в продължение на 10 минути. Две кърпи се накисват в отварата, изстискват се и се навиват около прасците. Компресите се оставят да действат в продължение на 20 минути.
 • Ластичните чорапи дават опора на болните вени. Те са предназначени за хората, които седят или стоят прави продължително време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.