10 ползи от яйцата

ЯйцаВъв вчерашния материал ви предупредихме да не преяждате с яйца по Великден, понеже прекалената им консумация може да бъде вредна за здравето. Все пак решихме днес да се спрем и на ползите от яйцата, тъй като те безспорно притежават много такива. Именно тези техни достойнства (някои от които бяха разгледани в предходния материал) са достатъчно основателна причина да хапвате яйца умерено от време на време. Освен страхотния вкус, разбира се.

Ето и 10 много важни ползи от яйцата:

  1. Имат много добро действие върху очите. Яденето само на едно яйце дневно може да предотврати макулната дегенерация заради каротеноидното съдържание, най – вече на лутеин и зеаксантин. И двете вещества се усвояват много по – лесно от организма от яйцата в сравнение с други техни източници.
  2. Резултати от проучване сочат, че при хора, които консумират ежедневно яйца значително е занижен рискът от развитие на катаракта. Това също се дължи на двата гореспоменати каротеноида.
  3. Едно яйце съдържа 6 грама висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини.
  4. Според проучване на Харвардското училище по обществено здраве, не съществува значителна връзка между консумацията на яйца и възникването на сърдечно – съдови заболявания. Всъщност дори се твърди, че редовното ядене на яйца може да предотврати образуването на тромби и появата на инсулти и инфаркти.
  5. Яйцата са добър източник на холин – един яйчен жълтък съдържа около 300 милиграма холин, който е важен компонент при регулацията на функциите на мозъка, нервната и сърдечно – съдовата системи.
  6. Яйцата съдържат подходящо количество мазнини. В едно яйце се съдържат около 5 г мазнини, като от тях само 1,5 г са наситени.
  7. Умерената консумация на яйца не само, че не оказва негативно влияние върху холестеролната обмяна, но дори напротив – скорошни проучвания информират, че редовното ядене на яйца може да подобри липидния профил на даден индивид.
  8. Яйцата са една от малкото храни, от които витамин D се усвоява бързо и лесно. Както знаем, този витамин е много важен за изграждането на костното вещество и поддържането на костната здравина и плътност. Той е и сред най – значимите регулатори на калциевия обмен.
  9. Яйцата са способни да предотвратят рака на гърдата. В направено проучване сред жени, които са консумирали поне по 6 яйца на седмица се установява, че рискът от това заболяване при тях е намалял с 44%.
  10. Яйцата благоприятстват здравата коса и нокти, което се дължи на високото съдържание на сяра в тях, както и на богатата палитра от витамини и минерали. Много хора споделят, че косата им е започнала да расте по – бързо, след като са включили яйца в менюто си, особено ако преди това са наблягали на храни с недостиг на сяра и витамин B12.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.