10 одобрени от лекарите натурални лека за настинката

Снимка: Интернет

Имате запушен нос, а сухата кашлица не ви позволява да спите? Не е необходимо веднага да прибягвате към лекарствата, защото в такъв случай е възможно дори лекарите да ви препоръчат някои продукти, които са естествени и могат да ви помогнат за отстраняване на симптомите на грип или настинка.

Замаяност, запушен нос, възпалено гърло – това са симптоми, които обичайно са свързани с грипа. Не тръгвайте веднага към аптеката, а първо посетете близката дрогерия или супермаркет.

Вижте тези 10 натурални лека, които дори лекарите препоръчват и вярват в тяхната ефективност:

1. Цинк

Цинкът е минерал, който подобрява работата на имунната система, както и съдейства за понижаването на вирусната активност. Той действа, като възпрепятства репродукцията на вирусните клетки в слузните мембрани, които се намират в горната част на респираторната система. Неговото действие е добро както при настинка, така и при грип, защото и двете заболявания са вирусни.

От направено изследване в Кливланд през 1996 г. се установило, че хората които смучат от 6 до 8 таблетки цинк на ден имат по-облекчени симптоми в сравнение с тези, които не взимат плацебо. При тях облекчаването на симптомите идва чак след 7 до 9 дни.

Как се използва цинкът? Когато усетите че имате дразнене в гърлото, изпитвате умора или имате хрема, вземете си таблетки цинк за смучене от 15 или 30 милиграма. Те имат много добро действие, защото атакуват единствено там, където се намира вируса. Можете да смучете по една таблетка на всеки 2 часа, докато не почувствате подобрение.

Въздържайте се от използването на спрейове за нос, които съдържат цинк, защото те могат да увредят обонятелните ви нерви и за много дълъг период от време да развалят цялото ви обоняние.

2. Ехинацея

Според много изследвания, ехинацеята има много силно действие срещу грипа и настинката. От направени общо 14 проучвания, става ясно че тази билка намалява риска от настинка с повече от 50%, а ако се използва след като е започнало заболяването, намалява неговата продължителност с поне един ден.

По-старите изследвания бяха скептични към ефективността на ехинацеята, но в днешно време, все повече учени са на мнението, че тя има съставки, които наистина влияят много благоприятно на имунната система.

Тази билка се използва най-вече като предпазна мярка, както се прави с витамин C. Може да се приема профилактично в продължение от 2 – 3 седмици и след това да се спре. Повтаряйте този цикъл през целия грипен сезон, без да се притеснявате!

3. Витамин C

Той се намира в много плодове и зеленчуци, като например: портокали, броколи, червени чушки и т.н. Това е може би най-популярният лек, който се използва против настинките.

От направено изследване през 2007 г. е установено, че витамин C не помага, ако се приема след като настинката вече е започнала. И да го приемате и да не го приемате, нейната продължителност не се променя. Но ако се приема преди настинката, както и по време на нея, той намалява продължителността и с 8 до 10%.

Витамин C унищожава свободните радикали и по този начин подпомага имунната система. Той и помага да върши работата си. През основният грипен сезон, който трае от ноември до март е хубаво да се приемат по 1000 мг. витамин C, разпределен на няколко дози. А ако усетите че се разболявате, увеличете приема му с още 500 мг.

4. Мед

Медът е продукт, който съчетава цветния прашец и ензимите от пчелната слюнка. Той съдържа антиоксиданти и притежава доказани антибактериални и антивирусни свойства. За това той е един от най-добрите натурални лекове против настинките. Подпомага имунната система, чрез своите антиоксинантни свойства. От направено изследване през 2007 година в Държавния университет на Пенсилвания, става ясно че тези, които са приемали мед са имали с 40% по-облекчени симптоми, отколкото останалите, при инфекции на горните дихателни пътища. Те са подобрили кашлицата си и са имали по-добър сън.

При кашлицата, медът помага, като елиминира вторичните бактериални инфекции, които се появяват заедно с грипа и настинката.

Как се използва медът? В чаша с топла вода или зелен чай, добавете 2 чаени лъжички мед. Хубаво е да сложите и лимон, който съдържа витамин C. Медът не е подходящ за много малки деца и бебета, защото съдържа спори, които не са благоприятни за все още слабата имунна система на децата и тя няма да може да се справи с тях.

5. Пилешка супа

Яжте пилешка супа, такава, каквато се е приготвяла на времето. Бульон, пиле, лук и моркови. Тези съставки са много благоприятни срещу грипа и настинката, а като се комбинират с бульон и пиле, се получава една смес, която укрепва имунната система.

Пилешката супа е много ефективна и това не е мит. Има научни данни, които доказват че пилешкото месо и зеленчуците могат да спрат възпаленията в бронхите, които са причината за кашлицата и слузта, която се натрупва. В нея се съдържа и аминокиселина, която е точно като лекарството ацетилцистеин, с което се лекува бронхит и различни други заболявания, засягащи белите дробове.

Супата трябва да се консумира докато е топла. От направено изследване през 2008 година се установява, че топлите напитки са много добри за намаляване на хремата, както и кашлянето и кихането. Помагат и при възпалено гърло, умора и треска и са много по-ефективни, отколкото напитките със стайна температура. Можете да ядете неограничени количества пилешка супа, когато и както пожелаете, докато започнете да чувствате подобрение.

6. Чай от джинджифил

В коренът на джинджифила има съставки, които се наричат джинджероли. Те са много подходящи, защото атакуват възпалението, болката, вирусите и бактериите. Джинджифилът служи за потискане на възпалителните съединения. Освен това, той има много благоприятно въздействие и помага при болки в стомаха и повръщане. Когато сте болни от грип или настинка, вие трябва да приемате повече течности, за това можете да си правите чай от джинджифил, като не добавяте много захар.

За да облекчите симптомите на възпаленото гърло, накиснете настърган джинджифил (около 2 чаени лъжички) в чаша с топла вода. Пийте този чай по 2 – 3 пъти дневно.

7. Пикантни храни

Може би се сещате, че когато ядете пикантни храни, те карат носът ви да тече. Чесънът, лютите чушки, джинджифилът и куркумата са много силни противовъзпалителни средства, които облекчават дразненето в носа, дихателните пътища и гърлото. Лютите чушки съдържат капсаицин, който спира увеличаването на възпалението в тялото.

Чесънът разрушава стените на вирусните клетки, преди да навлязат в тялото и по този начин се бори с вирусите. През 2011 г, след направено изследване става ясно, че хората които приемат хранителни добавки, съдържащи алицин (намира се в чесъна) са намалили рискът си от настинка с 50% повече от тези, които са приемали плацебо. А тези, които са настинали въпреки добавката, са оздравявали много по-бързо от останалите.

Куркумата също се препоръчва от лекарите като естествено средство, което действа противовъзпалително.

Как се използват тези добавки? Срежете една глава чесън наполовина и вдишайте изпаренията, които излизат от нея. По този начин ще вдишате антивирусните частици, които ще облекчат вашата настинка. Можете да разбъркате една чаена лъжичка куркума в чаша с топло мляко и да пиете сместа сутрин и вечер. Относно лютите чушки – можете да ги накълцате и да ги използвате като подправка за пържените ви ястия или за пица например. Със сигурност ще усетите ефекта от тях. Имайте предвид, че ефекта на тези продукти намалява, ако се подлагат на термична обработка.

8. Пара

Сигурно сте усещали как носът ви почва да капе, ако се надвесите над вряща тенджера със спагети например. Парата е много добър начин, да отпушите и пречистите носа си. Тя не убива вирусите на грипа и настинките, но улеснява дишането, като отваря синусите на дихателните пътища.

Как се използва парата? Главата ви трябва да е над тенджерата с горещата вода, просто вдишвайте парата. Според лекарите, ефекта е още по-голям, ако добавите необелен картоф във водата, преди тя да започне да ври. Това е така, защото в картофената кора има вещества, които съдействат за втечняването на секретите и освобождават носа ви от слузта.

Ако включите в спалнята си овлажнител на въздуха, ще спите по-добре. Можете да напълните банята си с пара, оставяйки горещата вода да тече. Вдишвайте тази пара в продължение на 15 минути и ще изпитате благоприятният ефект.

9. Евкалиптово масло

Това масло, както се досещате, се произвежда от евкалиптовите дървета, които се срещат най-вече в Австралия. То е много ефикасно, защото съдържа няколко съставки, като например цинеол, която се бори с бактериите, вирусите и гъбичките.

Цинеолът помага при хората със синузит. При 92% от тях, които имат състояние на горните дихателни пътища, причиняващо подуване и наднормена секреция, се е забелязало голямо подобрение, след като са приемали по 200 мг цинеол по 3 пъти дневно. Тази съставка помага при главоболие и запушен нос. Данните са според изследване, направено в германия през 2004 г.

Според друго изследване, направено отново в Германия през 2009 г. става ясно, че евкалиптовото масло ограничава вирусните инфекции, които причиняват настинките и грипа. То деактивира вирусните частици и може да ограничи инфекциите с до 96%.

Как се използва? Необходимо е да напълните един голям съд с вода, която да ври и да изпуска пара. След това добавете 4 – 5 капки евкалиптово олио в нея и дръжте главата си отгоре. Можете да покриете главата с кърпа, за да не излиза парата и вдишвайте така в продължение на 5 минути, като добавяте още гореща вода от време на време, ако се налага, за да не спира парата. Правете това 2 пъти дневно и ще има ефект. Имайте предвид, че тази процедура не е за препоръчване да се прави от хора, които имат заболявания на черния дроб.

10. Осцилококцинум

Това е хомеопатично лекарство, което е създадено в началото на XIX век от френски физик, който го е добивал от патешко сърце и черен дроб. От направено изследване през 2009 г. става ясно, че осцилококцинумът съкращава периода на грипа, особено ако се приема още от неговото начало.

За да използвате осцилококцинумът, поставете го под езика си в определената доза и го използвайте през 6 часа, до 3 пъти дневно, когато получите първите симптоми на грип или настинка.

One Reply to “10 одобрени от лекарите натурални лека за настинката”

 1. Симов :

  Цинков ацетат воден разтвор на капки против простуда.

  Цинкът е основен минерал, необходим за зрението, размножаване, и имунната функция. Пшеница, брашно, ядки и червено месо са отлични източници на цинк. Той е съставна част на над двадесет и пет различни ензима, необходими за храносмилането и метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините, и се използва за производството на тестостерон, което го прави особено важен за организма на мъжете. Цинкът поддържа имунната система, а в съчетание с витамин А осигурява нормалния процес на адаптиране към тъмнината, когато очите се нагаждат към по-ниски нива на осветеност. Като хранителна добавка, цинк се предлага в няколко форми като цинков глюконат, цинков ацетат, цинков цитрат, цинков сулфат. Цинков ацетат е наи ефективен за повишаване на имунитета и намаляване на симптомите на настинка и грип, защото се усвоява в наи- голяма степен от срганизма.

  Воден разтвор от 1 гр. цинков ацетат в 20 мл. шишенце с капкомер ще ви бъде изпратен при поръчка. Препоръчителна доза 10 капки /25 мг, цинков ацетат/ в чаша чаи или вода един път на ден. Съдържание на опаковката 40 дози.

  Цена – 5 лв./бр. и куриерски.
  За контакт 0876265091.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.