Акупунктура – Приложение и Безопасност

акупунктура приложение и безопасност

Приложение на акупунктурата

Акупунктурата се използва за облекчаване на болката и за цялостно лечение на различни заболявания. Много проучвания са установили обещаващи резултати, постигнати при прилагане на акупунктура за повлияване на повръщане и гадене, причинени от бременност, химиотерапия или следоперативна болка. Тя може да се използва и при:

–          Рехабилитация на пациенти с мозъчен инсулт – включва повторно научаване на някои движения и функции, които пациентът е изгубил поради пораженията, нанесени на мозъка от удара.

–          Главоболие – проучвания доказват, че прилагането на акупунктура към стандартната терапия води до значително и дълготрайно облекчаване на хронични главоболия, особено мигрена.

–          Остеоартрит – акупунктурата може да отслаби болките в коляното и да подобри неговата подвижност при хора с остеоартрит.

–          Болка в долната част на гърба – иглотерапията може да помогне за намаляване на болката и повишаване на физическата активност при хора, които имат такъв проблем. Някои проучвания показват, че акупунктура спомага в по – голяма степен за това в сравнение със стандартното лечение. Според други изследвания иглотерапията наистина има роля за намаляване на болката и повишаването на физическата активност, но не повече от традиционните терапевтични подходи.

–          Карпал – тунел синдром – предизвиква се от притискане на нерв в областта на китката, което се изразява в боцкане, скованост, слабост или болки в пръстите и ръката.

–          Наркозависимост – акупунктурата спомага за ограничаване синдрома на отнеманете след спиране на наркотика, към който има пристрастеност. Тя също така може и да предотврати рецидив.

–          Иглотерапията има доказана роля и при редица други състояния като астма, менструални крампи, миофасциална болка, фибромиалгия, тенис – лакът, зъбобол и т.н.

Безопасна ли е акупунктурата?

Като цяло иглотерапията е безопасна, когато се извършва от доказан специалист. В много редки случаи могат да се появят някои проблеми след акупунктурна процедура – например инфекция, особено ако използваните игли не са стерилни. Лицензираните акупунктуристи използват даден комплект игли, след което го изхвърлят. Уверете се, че посещаваният от вас специалист използва нов комплект стерилни игли при всяко посещение.

Въпроси относно акупунктурата може да задавате и на вашия лекар. Препоръчително е винаги да споделяте с него, ако прилагате подобни алтернативни методи за лечение.

Екипът на iZdrave.com пожелава на всички свои читатели да имат само ползи от акупунктурата, ако решат да прибегнат до нея. Разбира се, най – добре би било изобщо да нямате повод да го правите. Но дали това е възможно, особено в света, в който живеем? И все пак – бъдете здрави!

I част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.