Японска софора – Sophora japonica

японска софора Sophora-japonica

Латинско име на японска софора

Sophora japonica – Сем. Р apilionaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на японска софора

Chinese scholartree, Japanese pagoda-tree (английски)

Разпространение на японска софора

Дървото расте спонтанно в Япония и Китай, а се отглежда като декоративно в градините, парковете, по ули­ците у нас почти навсякъде.

Описание на японска софора

Дърво с гъста корона, подобно на бялата акация, с гладки зелени клони и слабо напукана кора на ствола. Листата са нечифтоперести, с 11—15 двойки листчета, последните яйцевидни или овално-ланцетни, заострени, отгоре тъмнозелени, отдолу сивобели поради многото трихоми по тях; дръжката на сложния лист в основата е силно надебелена. Цветовете са с устройство, характерно за другите пеперудоцветни, раз­положени са в големи, връхни метлици. Венчето е бледожълто до белез­никаво, с разперено флагче. Плодът е боб, дълъг до 6 см, почти цилин­дричен, прищъпнат броеницовидно; семената са в разширените му части. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на японска софора

Неразтворените цветни пъпки (Flores Sophorae).

Съдържание (Химичен състав) на японска софора

Дрогата се отличава с най-високо между всички дроги съдържание на рутин (12—17%, даже до 30%); листата и младите клонки съдържат около 4,4% рутин. Цветните пъпки на софората днес са суровина със световно значение за добиване на рутин.

Действие и приложение на японска софора

Рутинът днес е утвърдено сред­ство срещу хеморагии от различен произход. Намаляват пропускливостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за лечение и профилактика на кръвоизливи, особено в мозъка, сърцето и ретината, при хипертония, диабет, склеротично увреждане на съдовите стени, бъбречни заболявания, хеморагична диатеза, улцерозен колит, петнист тиф, сепсис, ревматизъм, при капилярни кръвоизливи от токсичен произход (отравяне от арсенови съединения, салицилати и др.). Във всички случаи рутинът се дава заедно с витамин С.

Цветните пъпки на софората са удобна форма за орално приложение. Приемат се по 0,2—0,5 г стрити на прах пъпки дневно на 3—4 пъти или спиртна настойка (20 г цветчета се наставят със 100 г 70% спирт в продъл­жение на 7 дни) — по 20—40 капки 3 пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.