Язва на дванадесетопръстника

Какво представлява язвата на дванадесетопръстника(дуоденома)

язва на дванадесетопръстника

Язвата на дванадесетопръстника се изразява във възпаление на вътрешната обвивка на стомаха в горната част на дуоденома (дванадесетопръстника) – мястото където се осъществява връзката със стомаха.

При хора, които имат фамилна обремененост от язва на дванадесетопръстника вероятността за нейното развитие е по-висока. А при мъжете вероятността от проява на заболяването е четирикратно по-висока, отколкото при жените, които са на възраст над 50 години.  Рискови фактори за развитието на язва на дванадесетопръстника също са и наличието на инфекция от бактерията Хеликобактер пилори(H. pylori), прекомерното използване на нестероидни противовъзпалителни средства(НСПВС) като парацетамил, аспирин, ибупрофен и злоупотребата с алокохол и цигари.

Кой е причинителя на язвата на дванадесетопръстника?

Язва се получава, в случаите когато стомашната обвивка бъде разядена от солната киселина намираща се в стомашния сок.  Патогенът H. pylori в много от случаите е причина за това. Също така значение за образуването на язва на дванадесетопръстника има и прекомерната употреба на някои лекарствени средства, кофейн, алкохол, а също така и стреса.

Симптоми на язва на дванадесетопръстника

Най-честите симптоми на язва на дванадесетопръстника са:

– Напълняване

–  Силни, нетърпими болки в областта на стомаха, която се подобрява при приема на антиацидни лекарствени продукти;

– Усещане за горене в гърлото;

– Половината от засегнатите от язва сесъбуждат от болка през нощта, най-често между полунощ и 3 часа сутринта;

– В повечето случаи болните чувстват дискомфорт в периода от 2 до 4 часа след нахранване или след приемането на сокове от цитурсови плодове, някои лекарства и кафе;

– При кървяща язва е болния може да повърне кръв. Фекалиите по-всяка вероятност ще бъдат оцветени в катранено черен цвят.

One Reply to “Язва на дванадесетопръстника”

  1. Bonboncheto :

    Аз знам че язвата може да бъде наследствена. Моята баба билкарката си е излекувала язвата с билки. На мен ми е казала да внимавам как се храня и какво пия.Важно е да се грижим за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.