Четири приложения на ванилията

Понижаване на апетита

Подушете екстракт от ванилия преди да се храните с вкусна храна и ще се нахраните и с по-малко от нея. Това става, тъй като усещането наситен аромат – този на ванилията – може да измами мозъка да си помисли, че сте консумирали повече храна, отколкото реално, казва д-р Алън Хирш, основател на фондацията за проучвания на вкуса и мириса.

„Ако помиришете приятен аромат, преди да се храните с нещо което ви харесва, ще се наситите по-бързо“, обяснява той. „Това кара тялото ви да се чувства задоволено по-бързо, хранейки се по-малко.“

Миризма за дома

Отървете се от неприятните миризми от кухнята, а също така и от някои микроби с ванилия. Тя не само, че премахва миризмите, но има и антибактериални свойства. Можете да си приготвите собствен нетоксичен дезодориращ спрей, като прибавите няколко капки чисто ванилено масло(за предпочитане органично) към няколко капки вода в пръскалка, казва Александра Зису.

Омекотител за кожа

Ванилията може да предпази кожата ви, тъй като има антиоксидантни свойства, които успокояват раздразнената кожа, казва Елизабет Тенхоутен, автор на Cooking Well: Beautiful Skin. „Ванилията може също така да предпази от пораженията от замърсители и токсини от околната среда“, добавя тя.

Безвреден спрей против насекоми

Кажете довиждане на неприятния и вреден спрей против комари – ванилията е вашият нов натурален инсектицид. „Тя е много ефективна в отблъскването на комарите, тъй като те не търпят миризмата й“, казва Сара Сноу, автор на Sara Snow’s Fresh Living. Комбинирайте 2 части екстракт от ванилия и 2 части вода в малка пръскалка; пръскайте директно върху кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.