Черна топола – Populus nigra

черна топола Populus-nigra

Латинско име на черна топола

Populus nigraСем. Salicaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на черна топола

black poplar, Lombardy poplar (английски); peuplier noir (френски); Schwarz-Pappel (немски)

Разпространение на черна топола

По чакълестите, влажните и каменливите места край реките, нарядко из цялата страна, рядко над 1000 м н. в.

Описание на черна топола

Двудомно дърво, високо 15—25 м, с бледосиво-пепелява кора. Листата са триъгълно-ромбични или почти сърцевидни, на върха силно стеснени и заострени, а по ръба правилно назъбени; ве­гетативните пъпки са плътно прилепнали към клонките и са заострени, покрити само с по 2 люспи. Мъжките и женските цветове са събрани в дълги увиснали реси. Мъжките цветове имат много тичинки (до 20), а женските — плодник от два плодолиста, с горен яйчник и стълбче с 4 близалца. Плодът е разпукваща се по два шева кутийка, с много семена, снабдени с дълги бели трихоми. Цъфти в средата на пролетта, преди да развие листа.

Дрога (Използваема част) на черна топола

Неразвитите пролетни клонкови пъпки и пъпките на мъж­ките реси, които са лепкави, силно осмоленн (Gemmae Populi).

Могат да се използуват пъпките и на други 2 вида тополи: 1. Трепет­лика (Populus tremula L.) — листата от двете страни са голи и гладки, по ръба плитко и неправилно изрязано назъбени, тичинките на мъжките и близалцата на женските цветове са карминовочервени. Този вид у нас е разпространен из горите, сечищата и пожарищата в планинския пояс. 2. Канадска топола (Populus canadensis Moench), която у нас се отглежда навсякъде.

Съдържание (Химичен състав) на черна топола

Гликозидите салицин и полулин (фенолни гликозиди), около 0,5% етирично масло (съдържащо хумулен и кариофилен), около 0,25% хризин (флавонов гликозид), танини, манит, смолисти ве­щества, тлъсто масло, свободна галова киселина.

Действие и приложение на черна топола

Веществата, които се съдържат в пъпките на тополите, повишават значително диурезата и са особено пре­поръчани при полиартрит; препоръчват се като откашлично средство при бронхиални възпаления (при недостатъчно уриниране, увеличение на про­статата, остро и хронично възпаление на пикочния мехур, неволно поапикаване, болезнено уриниране, особено при бременност и след операции). Добро е действието им и при хемороиди, при подагра и ревматизъм. Дро­гата се приема под форма на запарка: 2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени пъпки се заливат с 1 (по-силна доза) или с 2 (по-слаба доза) чаши вряща вода и след 15 мин се прецежда (доза за 1 ден). Външно се прилага под форма на мехлем (Unguentum Populi) за лечение на рани. хе­мороиди и за разтривки при подагра и ревматизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.