Черен дроб: функции, болести и методи за лечение

черен дробЧерният дроб е голям орган, изпълняващ няколко жизнено важни функции и само няколко от тях са свързани с храносмилането. Как работи черния дроб, какво го заплашва и как да гои лекуваме?

Функции на черния дроб

Черният дроб има клиновидна форма. Той е най-големия и в определен смисъл най-сложния орган. Една от главните му функции е разрушаването на вредните вещества, погълнати от червата или образували се в други части на организма. Черният дроб ги извежда като безопасни продукти на обмяната на веществата или ги отделя в кръвта. Продуктите на обмяна заедно с жлъчката постъпват в червата, а след това се извеждат от организма със изпражненията. Тези които постъпват в кръвта се филтрират от бъбреците и се извеждат от организма с урината.

Черният дроб произвежда почти половината от необходимия на организма холестерин, а останалия постъпва с храната. Около 80% от този компонент, синтезиран от черния дроб, се използва при производството на жлъчен сок. Холестеринът е необходима съставна част от мембраната на клетките. Той също е нужен за синтеза на някои хормони, включително естрогени, тестостерон и хормони на надбъбречната жлеза.

Веществата, образували се в резултат на преработката на храната, черният дроб преобразува в белтъци, мазнини и въглехидрати. При необходимост (например когато съдържанието на захар в кръвта става твърде ниско) той се разцепва, превръща се в глюкоза и постъпва в кръвообращението.

Синтез на съединения

Към функциите на черния дроб се отнася синтеза на много важни съединения, необходими за жизнедеятелността на организма, в частност на белтъци. Черният дроб изработва вещества, участващи в образуването на съсирена кръв, когато възниква кръвотечение. Те се наричат фактори за съсирване на кръвта.

Кръвта постъпва към черния дроб от червата и от сърцето. Мъничките капиляри на стената на червата се отварят във вените, вливащи се във порталната вена, която носи кръв в черния дроб. Вътре в черния дроб порталната вена се разпада на капиляри и преминава през мрежа от малки канали. Те са изградени от чернодробни клетки, където преварените вещества и всички вредни продукти се подлагат на обработка. Кръв от сърцето донася чернодробната артерия. Тази кръв доставя за тъканите на черния дроб кислород, също така и холестерин и ред други вещества, които се обработват от черния дроб. Кръвта от червата и сърцето след това се смесва и през чернодробните вени постъпва обратно в сърцето.

Разстройствата на функциите на черния дроб се делят на две групи: предизвикани от засягането клетки на черния дроб (например цироза или хепатит) и обусловени от нарушението на отделянето на жлъчен сок от черния дроб през жлъчните протоци ( например, в следствие на жлъчно-каменна болест или злокачествени тумори).

Клинични прояви на болестите на черния дроб

Болестите на черния дроб могат да се проявяват с различни симптоми. Към най-честите се отнасят жълтеницата, увеличаването на черния дроб, порталната хипертензия, асцит, чернодробна фалопатия като проява на чернодробна недостатъчност. Заболяванията се дианостицират въз основа на жалби на пациентите и общия медицински преглед.

Диагностика на заболяванията на черния дроб и жлъчния мехур

Да се постави диагноза при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища помагат лабораторните изследвания. Такива са, например анализи на кръвта, известни като чернодробни проби. В зависимост от това какво заболяване се подозира, лекарят назначава ултразвуково изследване, компютърна томография или магнитно-резонансна томография, а също и биопсия за микроскопски анализ на парченце тъкан от черния дроб.

Лабораторни или инструментални изследвания

Дихателните проби позволяват да се оцени способността на черния дроб да разцепва някои лекарства. Пациентът приема перорално или вътрешно венозно лекарство, белязано с радиоактивен индикатор, а след това се измерва съдържанието на радиоактивно вещество в издишвания въздух. Това дава възможност да се определи количеството лекарствен препарат, разцепено от черния дроб и отделено с издишвания въздух. жлъчния мехур и жлъчните пътища Ултразвуковото изследване е основано на използване на ултразвукови вълни, с помощта на които се получава изображение на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Това е най-евтиният, най-безопасен и високочувствителен метод на диагностика, той повече подхожда за разкриване на анатомични дефекти (напринер на тумори) и на камъни в жлъчката.

С помощта на УЗИ е леко да се открият камъни в жлъчката, които помагат да се отличи жълтеницата, предизвикана от нарушаване на проходимостта на жлъчния проток, от жълтеницата която е в следствие от поразяване и дисфункция на чернодробните клетки. Вид УЗИ – доплерово изследване на съдовете, позволява да се оцени кръвотока в кръвоносните съдове на черния дроб. Лекарят може да използва ултразвук за контрол при въвеждане на игла, например при биопсия.

Радионуклеиди

Радионуклеидните (радиоизотопните) методи на изследване са основани на вещества, съдържащи радиоактивен индикатор. Той се вкарва в организма и се захваща от нормално функциониращата тъкан на черния дроб. Радиоактивността се регистрира от гама-камера, включена към компютър, който съсдава изображението. Един от видовете радионуклеидните изследвания е сканирането на черния дроб. В този случай се използват радиоактивни вещества, поглъщани от клетките на черния дроб. Холесцинтиграфия – разновидност на радиоизотопното изследване. Тя се основава на приложението на радиоактивни вещества, които след въвеждането им в организма черния дроб отделя в жлъчните пътища. Този метод се използва при диагностика на заболявания на жлъчните пътища и жлъчния мехур.

Компютърна томография

Компютърната томография (КТ) осигурява превъзходни изображения на черния дроб, с висока степен на достоверност позволя да се открие тумор  и дава възможност да се открият всички заболявания на тъканите на черния дроб, например стеаноза на черния дроб и уплътняване на неговата тъкан, предизвикано от претоварването с желязо (хемохроматоза). Доколкото при КТ се използват рентгенови лъчи, а също и в следствие на неговата висока цена този метод не се прилага толкова широко като УЗИ.

Магнитно-резонансна томография

Магнитно-резонансна томография (МРТ) също като КТ обезпечава качествени изображения. Това е още по-скъпо изследване, то е и по-продължително. Освен това се провежда в тясна камера, която при някои хора предизвиква клаустрофобия.

Ендоскопична ретроградна холангиопанкреатография

Ендоскопичната ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП) се прави по следния начин. През устата, стомаха и дванайсетопръстника в жлъчните пътища се вкарва ендоскоп (гъвкав влакнооптичен медицински инструмент). След това в жлъчните протоци вкарват рентгеноконтрастно вещество и правят рентгенограма на жлъчните пътища. При 3-5% от хората това изследване предизвиква възпаление на панкреаса.

Презкожна чернодробна холангиография през кожата в черния дроб вкарват дълга игла (при това за контрол може да се използва ултразвук), а след това в един от жлъчните протоци – рентгеноконтрастно вещество. На рентгенограмата добре се вижда структурата на жлъчните пътища, особено запушване вътре в черния дроб.

Оперативната холангиография се провежда с използване на рентгеноконтрастно вещество, което позволява да се получи изображение на протоците на рентгенограмата. По време на операцията непосредствено в жлъчните пътища се вкарва вещество, а след това се прави рентгенография.

Рентгеноложките изследвания понякога позволяват да се види калциниран жлъчен камък.

Биопсия на черния дроб

Парченце от тъканта на черния дроб може да се получи по време на операция. Въпреки това, по-често това се прави,вкарвайки игла в черния дроб през кожата под местна анестезия. За да се определи точно мястото на патологията, от което лекарят иска да получи образец на тъканта се използва УЗИ или КТ. В повечето медицински центрове биопсията се прави амбулаторно.

След дадена процедура пациентът трябва да остане в болница за 3-4 часа, доколкото има риск от усложнения: увреждане на черния дроб или кръвотечение в коремната област. Понякога жлъчката се просмуква в коремната област, предизвиквайки възпаление (перитонит). Рискът от кръвотечение се запазва за 15 дни, в този период човек трябва да е на час път от стационара. При 2 % от хората тези усложнения са тежки, а 1 на 10 000 човека умира в резултат на такава манипулация. Често след биопсия пациентите се оплакват от незначителна болка в горната дясна част на стомаха, понякога разпространяваща се към дясното рама. Обикновено тя намалява и изчезва след приема на аналгетици.

При трансвенозна биопсия на черния дроб катетърът се вкарва във вената на шията и се насочва през долната куха вена до една от чернодробните вени, които излизат от черния дроб. След това иглата на катетъра вкарват през стената на вената в черния дроб. Увреждане на черния дроб в този случай е по-малко вероятно, за това трансвенозна биопсия може да се прави даже на тези пациенти, при които лесно започва кръвотечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.