Червено цвекло – 7 причини да го включите в менюто

червено цвекло и сок В древността хората са използвали това, което им е давала природата. За жителите на Средиземноморието и Вавилон червеното цвекло е било преди всичко лечебно растение. Тъй като е богато на витамини от група В, желязо, мед, манган, калий и други полезни вещества,  то е било използвано като оръжие в борбата с много болести. Днес цвеклото заслужено заема място сред продуктите за здравословно хранене, като оказва благоприятно въздействие на много функции на организма.

Нормализира кръвното налягане

Цвеклото е богато на нитрати, които в организма генерират азотен оксид. Той разширява кръвоносните съдове , превръщайки ги в супермагистрали за насищане на организма с хранителни вещества. Като цяло се подобрява циркулацията на кръвта и се наблюдава намаляване на кръвното налягане. При изследване е било установено , че мъже които изпиват на ден по 1 чаша сок от цвекло, налягането пада с 10 единици.

Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

В цвеклото има голямо количество от растителния алкалоид бетаин и фолиева киселина. Те заедно предизвикват намаляване на нивото на хомоцистеин – сяросъдържаща аминокиселина в кръвната плазма. Според някои проучвания излишъкът на хомоцистеин може да предизвика формирането на атеросклеротични плаки и да повиши риска от сърдечно-съдови инциденти, поразявайки стените на кръвоносните съдове.

Червеното цвекло повишава издържливостта

Не случайно професионалните спортисти включват цвеклото в диетата си.  Нитратите, които се съдържат в сока от цвекло спомагат за оптималното усвояване на  на кислорода от организма ни. Ако сокът се пие 2-3 часа преди тренировка, то спортистите се уморяват по-малко и могат да увеличат времето за тренировка до 15%.

Подобрява работата на мозъка

Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, като увеличава притока на кръв към мозъка и подобрява неговите функции. Това е много важно за възрастните хора, при които имат намалена способност да го генерират . При хора на възраст, пиещи сок от червено цвекло ежедневно, се забавят болестите като деменция и се подобрява организираността и вниманието към детайлите.

Червеното цвекло намалява натоварването на черния дроб

Черният дроб ежедневно изпълнява работа по пречистване на кръвта и детоксикация на организма. Цвеклото облекчава тази задача. Изследванията показват, че бетаинът може да намали мастните натрупвания в черния дроб, да намали размера му и лошия холестерол.

Подпомага борбата с хроническите болести

Съдържащите се в цвеклото мощни антиоксиданти ( беталаини) оказват противовъзпалително действие и подпомагат борбата с такива заболявания, като затлъстяване, болести на сърцето, някои видове рак.  Бетаинът ефективно повлиява кожни и чернодробни тумори. Понастоящем се водят изследвания за използване на тези антиоксиданти като средство за борба с рака на млечните жлези.

Нормализира храносмилането

Една чашка цвекло доставя на организма приблизително 4 г целулоза, неразтворими влакна, които ускоряват работата на червата и предпазват от хемороиди и дивертикулит. Трябва да се внимава с приема на концентриран сок от червено цвекло, защото може да причини диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.