Червена калина – Viburnum opulus

червена калина Viburnum-Opulus

Латинско име на червена калина

Viburnum opulus L. — Сем. Caprifoliaceae

Имена на чужди езици на червена калина

American cranberry-bush, crampbark, Guelder-rose, highbush cranberry, snowballbush (английски)

Разпространение на червена калина

В разредените гори и храсталаците, в долния горски и предпланински пояс, немного често, но в цялата страна.

Описание на червена калина

Силно разклонен храст, висок 1,5—3 м, със сивокафява кора и зелени млади клонки. Листата са срещуположни, с добре развити дръжки, плитко 3-делни, едро назъбени, отгоре зелени, отдолу белезникаво-мъхести, листните дръжки са голи. Цветовете са събрани във връхни, плоски цимозни сенниковидни съцветия. Средните цветове в съцветието са фуниевидни, двуполови, външните са по-големи, стерилни. Чашката е много дребна, 5-зъбна. Венчето на двуполовите цветове е фуниевидно, сраснало, 5-делно. Тичинките са 5. Плодникът е от 3 плодолиста, с долен 3-гнезден яйчник (2 от гнездата абортират) и 3 близалца на късо стълбче. Плодът е сферичен, сочен, костилков, червен, с едно семе. Цъфти в края на пролетта.

Дрога (Използваема част) на червена калина

Стъблената кора (Cortex Viburni).

Съдържание (Химичен състав) на червена калина

1—2% гликозида вибурнин, танинови вещества, естероподобни смолисти вещества, които при хидролиза отделят валерианова и изовалерианова киселина.

Действие и приложение на червена калина

Калината се прилага в гинекологията като хемостатично и антиспастично средство при менорагия. Счита се, че успокоява контракциите на матката при заплашващ аборт и при поява на неистински родилни напъни.

Употреба на червена калина

Предписва се под форма на течен екстракт — взема се 3 пъти на ден по 20 капки екстракт. Прилага се още и като запарка: 1 чаена лъжичка ситно стрита кора на 1 чаша вряща вода; след 15 минути се прецежда и се пие на глътки (доза за 1 ден).

Българската народна медицина препоръчва отварата от цветовете на калината за подобряване на храносмилането, като затягащо средство при диария, при болки и спазми в червата и вътрешните женски полови органи и като диуретично средство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.