Циклама – Cyclamen neapolitanum

циклама Cyclamen-neapolitanum

Латинско име на циклама

Cyclamen neapolitanum Ten. — Сем. Primulaceae

Други български имена на циклама

Ботурче

Имена на чужди езици на циклама

ivy-leaf cyclamen, sowbread (английски); cyclamen de Naples (френски); Herbst-Alpenveilchen, neapolitanisches Alpenveilchen (немски)

Разпространение на циклама

По сухите каменливи места и в храсталаците по предпланините и склоновете на някои наши планини: Търновско, Средните Родопи, Средна гора, Славяна и на много места в Западна България.

Описание на циклама

Многогодишно тревисто растение с подземно видоизменено стъбло, кръгла сплескана грудка. Листата в общо очертание са кръгли, с 5—7 плитки дяла, в основата сърцевидни, на дълги дръжки, по ръба назъбени. Цветовете са доста едри, с дълги дръжки, които излизат направо от грудката; чашката е петлистна, с яйцевидни или триъгълно-ланцетни дялове; венчето е съставено от 5 доста дълги, сраснали в основата си и обърнати назад листчета; тичинките са 5, яйчникът е едногнезден, горен. Плодът е почти сферична кутийка, която се оформя и узрява в земята. Цъфти през есента.

Дрога (Използваема част) на циклама

Грудката (Tubera Cyclaminis).

Съдържание (Химичен състав) на циклама

Грудката съдържа сапонина цикламин. Съдържанието на дрогата не е напълно уточнено.

Действие и приложение на циклама

Препарати от грудките на бутурчето са препоръчани при смущения в менструацията и при свързаните с тях нервни смущения. Препоръчани са още при невралгии, смущения в храносмилането, колики вследствие метеоризъм, ревматични болки. Дрогата се прилага под формата на запарка (1 супена лъжица нарязани грудки на 2 чаши вода, доза за 2 дни) или тинктура (1 г дрога на 10 г спирт 70%), по 30—40 капки от тинктурата 2—3 пъти на ден.

Внимание: Отровно растение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.