Хигиена на болния

хигиена на болнияТой не е само задължително хигиенно изискване за прикования към легло болен, но допринася значително за неговото добро самочувствие. Подготовката включва: топла вода (поне 2 съда), 2 кърпи, 2 кърпи за измиване, сапун, четка за ръце, ножици и пила за нокти, четка за зъби, паста за зъби, чаша, леген, гребен и четка за коса.

Измиване

Прозорецът е затворен. Съблича се пижамата (нощницата). Гръдният кош се покрива с кърпа. Измиват се лицето и шията, след което незабавно се изтриват със суха кърпа. След това се измиват областта под мишниците, ръцете, гръдният кош и гърбът. Особено грижливо се подсушават подмишничннте ямки и гънките под гърдите. По този начин се избягва тяхното разраняване, както и прорастването на гъбички, които се развиват във влажна среда.

След това се облича пижамата или нощницата, така че да покрие горната част на тялото. Пристъпва се към измиване на корема и тазовата област с втората кърпа за измиване. Използва се чиста вода. Болният се подсушава грижливо и се покрива. Откриват се долните крайници и се измиват добре, особено ходилата. При необходимост се почистват и внимател­но се изразяват ноктите на ръцете (по дъгата) и на краката (право). Това е необходимо с оглед избягване на тяхното дълбоко врастване. Болният трябва да бъде с ниско изрязани нокти, което да позволява ефективно почистване с четка за ръце. Това допринася за избягване заселването на микроорганизми под ноктите.

Миене на зъбите

Следващият етап при тоалета на болния е измиването на зъбите, което се провежда редовно сутрин и вечер. По този начин се премахват хранителните остатъци и се подобрява оросяването на венците. Болни, които са в състояние да се изправят в леглото, сами почистват зъбите си. Обслужващият по­дава четката и чаша с вода, след което поддържа легена за поемане на промивните води. При приковани на легло болни зъбите се почистват от обслужващия. Около врата се поставя кърпа, зъбите се измиват грижливо и внимателно с четката, като се извършват вертикални движения. На болния се подава внимателно вода за изплакване на устната кухина. Придържа се малък съд отстрани на долната челюст за поемане на промивните води. Ако болният е с протези, той ги изважда, след което те се почистват с четка и сапун. След обилно изплакване с течаща хладка вода се поставят отново.

Грижи за косата

Косата се сресва грижливо сутрин и вечер, за да се избегне сплъстяването й. С помощта на гребен се възстановява обичайната прическа. Не се препоръчва използването на фуркети и фиби, тъй като те могат да наранят кожата на главата. При дълги коси се препоръчва сплитането им в две плитки, които се фиксират с панделки.

Бръснене

При приковани на легло мъже обслужването включва и бръснене, когато болните не са в състояние сами да сторят това. Трябва да се спазва начинът на бръснене, с който болният е свикнал. Манипулирането с електрическа самобръсначка се усвоява лесно. Необходимо е само предварително да се упражни правилният натиск при воденето на самобръсначката по кожата на лицето. Това се постига най-добре след упражнение върху дланта на обслужващия. След полагане на  крема за бръснене самобръсначката се води от ухото към долната челюст и от шията към средата на долната челюст. При бръснене в областта на горната устна болният се подканя да я опъне. След приключване на бръсненето остатъците от пяната се отмиват. Лицето се подсушава, кожата на брадата се намазва с крем.

Облеклото на болния

Трябва да се прави разлика между бельото, използувано през нощта, и тези елементи от облеклото, които болният носи временно, когато става от леглото.
Пижамата трябва да бъде от памучна или ленена тъкан. Такава материя издържа на чести изпирания и варене, което е необходимо, особено при инфекциозни заболяванвания. Нощното бельо от синтетични тъкани има недостатъка да води до обилно изпотяване, когато помещението е затоплено или болният е трескав. Тези тъкани не са достатъчно пропускливи за въздуха, лошо попиват образуваната влага. Трябва да се обърне внимание и на това, използуваното нощно бельо да е лесно заменимо. Да се избягват пристягащи ластици и колани, те влошават циркулацията на кръвта, повишават риска от тромбози.

Когато болният напуска временно леглото, той трябва да бъде целесъобразно облечен, за да не се простуди. Практично е в такъв случай да се използува хавлията за баня, тъй като хавлиената тъкан бързо се приспособява към температурата на тялото. Възможно е, разбира се, да се използува и халат от подходяща тъкан. Близко до леглото трябва да бъдат на разположение и подходящи домашни пантофи. При хладните сезони болният обува къси или три четвърти чорапи от памук или вълна, за да се избегне изстиването на краката. Охлаждането на краката води до рефлекторни промени в оросяването на лигавиците, с което се създават условия за простудни заболявания. Болни деца, които напускат леглото за няколко часа, трябва да бъдат подходящо облечени с необходимото бельо и връхно облекло, така че да могат свободно да се движат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.