Учените намериха начин за борба с левкемията

левкемия лечениеЛекарите съобщават за първата успешна технология за лечение на левкемия. Учените са превърнали клетки от кръвта на пациентите в оръжие побеждаващо раковите клетки. Технологията е изпробвана на трима пациенти. Една година по-късно, у двама от тях рак не е открит. Състоянието на третия участник се е подобрило, въпреки че следите от рак останали.
У всички пациенти, взели участие в изследването, лекарите диагностирали хронична лимфоцитна левкемия. Старата технология на лечение на левкемия активизира имунитета с цел борба с рака на кръвта. За тази цел използвали генетично модифицирани Т-клетки, но те не оказали желания ефект, като бързо изчезвали и се възпроизвеждали слабо. Д-р Карл Джун от Университета на Пенсилвания променил подхода. Той използвал нов преносител, предназначен да предостави гени в Т-клетки, както и сигнален механизъм, който кара клетките да убиват и да се размножават. Оказа се, че след като се разправили с една партида на раковите клетки, Т-клетките се стремили към нова порция клетки. По този начин те обикновено действат, поразявайки вирусите.

Независимо от факта, че технологията са изпробвали само трима пациенти, изследователите са се ангажирали да продължат изследванията.

One Reply to “Учените намериха начин за борба с левкемията”

  1. красимира ненчева :

    Прекрасно е това. Мисля си колко прекрасно ще бъде, ако не съществуваха болестите, но за това са пък учените и лекарите, да се грижат за нас. Прекрасна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.