Грипни усложнения

При една инфекция от грип, най-големия проблем са възможните усложнения, които могат да възникнат. Всички други сезонни респираторни инфекции са по-леки и не предизвикват сериозни усложнения, но при грипа не е така. Най-често грипът е с продължителност 1 – 2 седмици, но след като оздравеят, хората са с по-нисък имунитет и могат да развият последващи вирусни или бактериални инфекции.

Най-често се получава възпаление на бронхите (бронхит), възпаление на околоносните синуси (синуити) и възпаление на ухото (отит), които се получават най-вече заради бактерии.

Пневмониите също не са рядкост, но те се получават много по-трудно и вируса на грип рядко води до тях. Те могат да се получат, ако пациента има много нисък имунитет. Една такава пневмония се лекува много трудно и има голяма вероятност да протече тежко. Пневмониите, които се получават след грип са предизвикани от бактериална инфекция, която е пуперпонирана (насложена).

След като даден пациент е боледувал от грип, при него могат да се проявят много хронични заболявания, от които той страда, например белодромен енфизем, хроничен бронхит, бронхиална астма и т.н.

Може да се получат и усложнения в нервната система, въпреки че това се случва много рядко, могат да се появят различни симптоми като неврит на слуховия или вестибуларния нерв, който може да доведе до световъртеж или намален слух, менингит или възпаление на мозъчните обвивки, както и енцефалит, което означава възпаление на мозъка.

Могат да възникнат и други усложнения, засягащи сърцето, като възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и възпаление на сърдечната обвивка (перикардит).

При различните усложнения може да се наблюдава:

  • непрестанно влошаване на състоянието, което трае 3 – 4 дни при грипните инфекции, след като започне заболяването,
  • поддържане на висока температура за повече от 4 – 5 дни,
  • след като започне заболяването, се появява нов симптом, като болки в ушите например,
  • нова и по-голяма кашлица,
  • световъртеж
  • повръщане
  • гадене
  • промяна в поведението

Ако имате някои от тези симптоми, трябва да потърсите помощ от лекар.

При много хора, могат да се появят усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.