Трънка – Prunus spinosa

Трънка Prunus-spinosa

Латинско име на трънка

Prunus spinosa – Сем. Rosaceae

Други български имена на трънка

Имена на чужди езици на трънка

blackthorn, sloe (английски); epine noire, prunellier, prunier (френски); gewohnliche Schlehe, Schlehdorn, Schwarzdorn(немски); prugnolo, spino nero (италиански); ciruelo silvestre, endrino, espino negro (испански)

Разпространение на трънка

Из храсталаците край пътищата, по су­хите и каменливите места, много често из цялата страна.

Описание на трънка

Бодлив, силно разклонен храст, висок 1—3 м; многобройните клонки са почти хоризонтални и завършват с остър бодил; кората е тъмносива. Листата са сравнително дребни, с къси дръжки, широкоелиптични. Цветовете са бели, единични или по 2—3, с добре оформена дръжка. Плодът е тъмносин, костилков, с восъчен налеп, в диаметър около 10 мм. Цъфти март—април.

Дрога (Използваема част) на трънка

Цветовете (Flores Pruni spinosae).

Съдържание (Химичен състав) на трънка

Цианогенен гликозид, флавоновия гликозид кемферин и неговия агликон кемферол.

Действие и приложение на трънка

Цветът на трънката действува диуретично и леко лаксативно (действие на флавоните). Препоръчва се при запек и стомашни колики.

Прилага се под форма на студена настойка: 2 чаени лъжички цветчета се наставят на студено с 1 чаша вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден).

Българската народна медицина прилага под форма на отвара и листата на трън­ката като диуретично средство, при обриви на кожата и възпаление на бъбреците и пикочния мехур; отварата от кората на стъблото, а също и отварата от плодовете с червено вино се използуват при диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.