Трицветна теменуга – Viola tricolor

tricvetna-temenuga-viola-tricolor

Латинско име на трицветна теменуга

Viola tricolor L. — Сем. Violaceae

Имена на чужди езици на трицветна теменуга

European wild pansy, field pansy, heart’s-ease, Johnny-jump-up, love-in-idleness, miniature pansy (английски); pensee (френски)

Разпространение на трицветна теменуга

По сухите тревисти и каменливи места, из храсталаците, но главно из посевите, дори като плевелно растение навсякъде из страната.

Описание на трицветна теменуга

Сравнително дребно, едногодишно, тревисто растение. Стъблото е изправено или приповдигащо се, ръбесто, слабо разклонено или без разклонение, голо или с дребни власинки. Листата са последователни, нарядко по цялото стъбло, долните са по-дребни, сърцевидни, а горните — продълговато-елиптични до ланцетни, с дълги дръжки и доста големи (два на брой), пересто разсечени почти до основата си прилистници. Цветовете са прикрепени на дълги дръжки по горната половина на стъблото. Устройството на цвета е подобно на това при Viola odorata. Чашката е от 5 нееднакви ланцетни листчета. Венчето е жълто или трицветно, едното венчелистче с къса шпора. Тичинките са 5, с по един израстък на върха на прашинковите половинки. Плодникът е от 3 плодолиста с горен яйчник. Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по 3 шева. Силно изменчив вид, у нас се срещат много форми от него, но те не притежават лечебни свойства. Цъфти в края на пролетта и първата половина на лятото.

Дрога (Използваема част) на трицветна теменуга

Надземната част на растението (Herba Violae tricoloris).

Съдържание (Химичен състав) на трицветна теменуга

Сапонини, рутозида виолакверцитрин, антоциановия гликозид виоланин, танини, слузно вещество.

Действие и приложение на трицветна теменуга

Трицветната теменуга е препоръчана при кожни изриви, гнойни пъпки по кожата, кожен сърбеж, при ревматизъм, подагра, артериосклероза и като диуретично средство. Предписва се при заболявания на дихателните пътища (коклюш, бронхиален катар) и при възпаление на пикочния мехур.

Употреба на трицветна теменуга

Прилага се под форма на запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден). При непонасяне (повръщане) дозата да се взема за 2 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.