Точков масаж при дископатия

точков масажТочковият масаж е отдавна популярен в Китай и Япония. В България отскоро стават популярни шиацуто и акупресурата, които са негови разновидности.

Популярността му се дължи най-вече на лечебните качества, които притежава и са доказано ефективни при редица заболявания.

Едно от заболяванията, за които помага точковия масаж е и дископатията.

Как действа точковият масаж?

В различните части на човешкото тяло са разположени различните точки, подходящи за масаж – те обикновено съвпадат с естествените вдлъбнатини, характерни за човешкото тяло. Според твърденията, по цялото тяло има канали, по които минава жизнената енергия, но когато някой от тях се запуши, то е невъзможно тя да премине. Това предизвиква болка и заболявания. Именно на тези места, където се усеща болка е необходимо да се прави „точков масаж”, за да може чрез него енергията отново да успее, да преминава.

Освен при дископатия, точковият масаж се използва при множество различни заболявания. Например, ако ви заболи глава е достатъчно в продължение на минута да притиснете определената точка на ръката и болката ще отшуми. Същото се отнася и ако имате болки в рамото, плешката, при синузит, болки в ушите, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане, зъбобол, таза, колянната става, шия, черен дроб, жлъчка, мускули на рамото, лакътна става и т.н.

Тези и болките на още други места в тялото, могат да се лекуват чрез масаж в определени точки на двете ръце (в зависимост от това дали болката е от лявата страна или от дясната). Има и точки, подходящи за точков масаж и на други места по тялото – освен по ръцете.

Основната разлика при шиацу и акупресурата е, че за да се прилага първият вид масаж е необходимо той да бъде извършван от друг човек – професионалист. При акупресурата, пак е препоръчително да се използват услугите на специалист, но някои от масажите могат да се извършват самостоятелно. Например, тези свързани с главоболие, болка в плешката, шията, гърба и др.

Дископатията, както знаете също е свързана с болки в гърба. Чрез точков масаж, тези болки могат да бъдат облекчени. Това е възможно като откриете точката, която при масажиране ще облекчи болката в тялото. Тя може да е на ръката или друго място. А и както вече споменахме, по принцип масажа се извършва и в точката, където има болка.

Разбира се, най-голяма ефективност може да се получи, ако този вид масаж се прилага от професионалист, който има опит и достатъчно знания зад гърба си, за да го прилага правилно.

Не очаквайте да излекувате дископатията си на 100% чрез точков масаж. Той, обаче ще ви помогне да облекчите болката за известно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.