Точкова диета

Точкова диета

Точкова диета

Една от най-дълго практикуваните диети се нарича точкова диета. Вместо да ограничава и забранява определени храни, тя се фокусира върху балансираното хранене и здравословния начин на живот. Има няколко основни неща, които различават точковата диета от останалите.

Първо, както предполага и името й, една точкова диета се състои от система от точки. Въпреки че с годините диетата е претърпяла промени и развитие, основната идея е останала непокътната. Точките са също като калориите – стойност, която носи всяка една съставка в точковата диета, като всеки човек има определена квота от точки за деня.

Броят на точките за деня ви зависят от началното ви тегло преди да започнете диетата, възрастта и физическото ви състояние, като постепенно намаляват докато отслабвате. В точковата диета се включват и по няколко допълнителни точки всяка седмица, които могат да ви послужат, ако решите да се храните навън примерно.

Точковата стойност на всяка храна е измерена чрез анализирането на хранителните вещества в нея – мазнини, протеини, въглехидрати и фибри. Точните методи за измерването на тези стойности обаче са тайна. Точковата диета действа на принципа, че храните, от които бихте напълнели, носят повече точки от онези, които са по-полезни и диетични. Така например листо целина е много по-малко точки от един хамбургер.

Основното положително нещо при ефективната точкова диета е, че за разлика от повечето други диети, тук ви е позволено да се наслаждавате на каквато храна поискате – няма нищо забранено. Това ви позволява да си правите сметка на точките, за да не ги прахосвате наведнъж. Например ще можете да си позволите парче шоколадова торта, ако заложите на по-полезни храни, които ще ви оставят достатъчно точки, които да похарчите за нея.

Допълнителните точки се дават всяка седмица, като за физическа активност се дават още бонус точки. По този начин можете да си позволите гъвкава точкова диета, с която да водите нормален начин на живот и да използвате допълнителните точки, които сте спечелили, за да си угаждате от време на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.