Тестостеронът връща на мъжа младостта

тестостерон отслабванеЦивилизованите страни са залети от епидемия от затлъстяване. Но ако преди този проблем вълнуваше жените, то сега лекарите с тревога говорят и за ръста на теглото и затлъстяването сред мъжете. При това то се поддава много по-трудно със добре известните средства. А това заплашва не само с много болести – сърдечно-съдови и онкологични, диабет и т. н., но и с внезапна смърт на млади години. За това съвременната медицина търси път за лечението на затлъстяването при мъжете.

Защо им е на мъжете талия?

Когато мъжът идва при лекаря с оплакване за бързо наддаване на тегло, той най-напред трябва да измери талията на пациента. Много пациенти се удивляват какво общо има моята фигура.

Обаче, днес главният критерий за диагнозата „затлъстяване” е именно обиколката на талията. Ако вие искате за си запазите здравето и да сте мъж до преклонна възраст, то трябва да следите за талията си също толкова ревниво, като жените. Всеки мъж трябва да знае, че ако обиколката на талията му е повече от 94 см това се свидетелство за затлъстяване. А ако тя превишава 102 см, най-вероятно той има и дефицит на тестостерон – хормон, който прави от мъжа мъж във всички значения на тази дума.

Този факт се потвърждава от сериозни медицински изследвания. Така, в Норвегия, в гр. Тромс, лекарите са изследвали 1548 мъже. Обследването не е било сложно – измервали са обиколката на талията им и нивото на тестостерона. В резултат се е оказало, че при всички мъже, чиято обиколка на талията е била повече от 102 см, нивото на тестостерона е било значително по малко.

Тестостеронът – хормон на силата и стройността

Тестостеронът е важен мъжки полов хормон. Той се изработва в тестисите, определя способността на мъжете да имат деца, и външния облик, и много процеси в неговия организъм. Тестостеронът отговаря за общото самочувствие, добро настроение, а също и за мускулната маса и сила. Ако той се изработва недостатъчно, мъжът губи много от своите качества – способността да решава важни въпроси, да поема на себе си отговорност, да защитава своите близки и себе си от посегателства, да води активен сексуален живот и т.н. Дефицитът на тестостерон играе ключова роля и в развитието на затлъстяването при мъжете.

 

КАК МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЕСТОСТЕРОН Е НАМАЛЯЛО? ЗА ТОВА ГОВОРЯТ СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:

  • НАРУШЕНИЕ НА ПОЛОВАТА ФУНКЦИЯ – НАМАЛЯВАНЕ НА ПОЛОВОТО ПРИВЛИЧАНЕ, НАРУШАВАНЕ НА ЕРЕКЦИЯТА, ЕЯКУЛАЦИЯТА, БЕЗПЛОДИЕТО;
  • ПОВИШЕНА РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ, НЕРВОЗНОСТ, НАМАЛЯВАНЕ НА ПАМЕТТА И ВНИМАНИЕТО, НАРУШАВАНЕ НА СЪНЯ, ПОВИШЕНА УМОРА, СЪНЛИВОСТ, ДЕПРЕСИЯ;
  • СОМАТИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА – УВЕЛИЧЕНИЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО НА МАСТНА ТЪКАН, НАМАЛЯВАНЕ НА МУСКУЛНАТА СИЛА И МАСА, БОЛКИ В ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА И В СТАВИТЕ, УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЖЛЕЗИТЕ НА ГЪРДИТЕ (ГИНЕКОМАСТИЯ), НАРУШЕНИЕ НА УРИНИРАНЕТО (СЛАБА СТРУЯ, НОЩНИ ПОЗИВИ, ЧЕСТО УРИНИРАНЕ).

 

Обаче, за да се постави съответната диагноза, е задължително да се потвърди лабораторно дефицита на тестостерона. За това трябва да се направи хормонален анализ на кръвта с определяне на общото ниво на тестостерона. Ако ниво на общият тестостерон в кръвта е по-малко от 12 нмол/л и се съчетава със споменатите симптоми, лекарят установява диагноза „хипогонадизъм”.

Трябва ли да се лекува дефицита на тестостерона?

Да установи дефицит на тестостерона и да се лекува със специални препарати може само лекар. Самолечението е опасно!

 

Необходимостта от лечение на хипогонадизма, тоест на дефицита на тестостерон, днес не предизвиква у лекарите андролози (специалистите по мъжкото здраве) никакво съмнение.

Еднозначно е доказано, дефицитът на тестостерона е фактор, поддържащ мъжкото затлъстяване. Той също е и главна причина за неефективността на диетите и физическите натоварвания, препоръчвани за отслабване. Но все пак някои специалисти продължават да смятат, че при намаляване на масата на тялото нивото на тестостерона ще се повиши от само себе си. Това се дължи на факта, че ще бъде отстранена мастната тъкан, т.е. факторът, предизвикал намаляването на тестостерона. На теория това е вярно. Но многочислените изследвания на практика , че да се достигнат добри резултати не е лесно.

Разногласията възникват, защото до сега не са създадени единни препоръки за лекарите. За създаването на такива международни препоръки трябва тази или друга концепция да бъде потвърдена с продължителни доказателствени медицински изследвания.

Най-значими в медицината са двойните слепи плацебо контролирани изследвания с привличане на голям брой пациенти. В такива изследвания се сравняват групи пациенти, едната от които получава „истинско” лечение, а втората – празен препарат, който на медицински език се нарича „плацебо”. При това нито лекуващият лекар, нито пациентът знаят, какво именно е предписано в конкретния случай, за това изследването се нарича „двойно сляпо”. Да се проведе не е лесно, защото не всеки пациент ще се съгласи да участва в проект, където има вероятност, че вместо необходимото лечение ще получава плацебо. Не е лесно и на доктора, тъй като сериозните изследвания изискват строг контрол и провеждането на множество разнообразни анализи и обследвания. Международното медицинско общество може да започне да създава подобни препоръки само след като са проведени достатъчно изследвания. Докато не са съставени подобни препоръки, те напълно се заменят от резултатите на такива сериозни двойни слепи плацебо-контролирани медицински изследвания.

На основата на такива изследвания са били оформени препоръки за практикуващите лекари.

 

  1. ВСИЧКИ МЪЖЕ СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ТРЯБВА ДА СИ ОПРЕДЕЛЯТ НИВОТО НА ТЕСТОСТЕРОН.
  2. ВСИЧКИ МЪЖЕ С УСТАНОВЕН ДЕФИЦИТ НА ТЕСТОСТЕРОН ЗА ЛЕКУВАНЕТО НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО Е ПРЕПОРЪЧАНА ТЕРАПИЯ С ТЕСТОСТЕРОН, СЪЧЕТАНА С ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.