Температурата на тялото спада под нормата от диети

Човешкият организъм е уникална система, която сама променя вътрешната си температура чрез специални рецептори, когато, разбира се, се прояви провокиращ фактор за това Всеки знае какво да прави, когато му се повиши температурата: чай с мед и таблетка аспирин. Причините са ясни – простуда или грип. Но ако изведнъж открием, че термометърът така и не може да достигне заветните 36,6 градуса, тогава вдигаме ръце – не знаем какво да предприемем, нямаме представа защо е така.

Писмото на нашата читателка от Пловдив ни подтикна да потърсим отговор на въпроса защо се понижава температурата, това болест ли е, или само състояние, лекува ли се, опасно ли е и т.н. Разбира се, допитахме се до нашите консултанти.

Нормалната температура на човешкото тяло варира от 36,3 до 36,9 градуса. Когато наоколо стане горещо в буквалния смисъл на думата, тогава и в човешкото тяло се случва процесът, наречен топлообмяна. Всички сме учили за това в училище. В този случай нашето тяло се самоохлажда, така да се каже, и леко понижава вътрешния градус. Ако обаче се окажем навън в студен мразовит ден – тогава се случва точно обратното, тялото само се сгрява. Топлообмяната се осъществява чрез кожата, белите дробове и дори чрез урината и изпражненията.

Сами виждате колко уникална система е човешкото тяло. За това, че е време нещо да променя (както в случая с вътрешната температура), то разбира чрез специални рецептори, които в по-голямата си част са разположени по гърба – именно те, реагирайки на студено, предизвикват неволно съкращаване на мускулите, т.е. същото това втрисане, за което говори и нашата читателка. Тази треска на свой ред ускорява обмяната на веществата, в резултат на което въглехидратите и белтъчините започват да се разтварят с удвоена сила. И точно този процес води до повишаване на температурата.

Ако обаче се наруши причинно-следствената връзка, тогава става точно обратното, възниква хипотермия, т.е. температурата спада до 35,5 градуса, а понякога и по-ниско.

Внимание!
Имайте предвид, че показателите 36,3-36,9 се смятат за норма, ако измервате температурата си под мишницата. Ако сте свикнали да я измервате орално или ректално, тогава показателите ще бъдат доста по-различни. Така например в устата ни е значително по-топло – 36,8-37,3 градуса, а в задния проход е най-горещо – 37,3-37,7.
Една от причините за понижаване на температурата е… Твърдата диета

Може и да ви изглежда странно, но е точно така. Нима е тайна, че всяка госпожица, а и не само, когато иска да отслабне, изключва от менюто си основното гориво – мазнините и въглехидратите. Отначало организмът някак успява да се справи с недостига на тези елементи, използвайки собствените си запаси. Но рано или късно те се изчерпват и тогава то няма с какво да се сгрява. Затова не се учудвайте, ако температурата ви се е понижила седмица-две, след като сте предприели доста безпощадна диета.

Ако освен това вие не излизате от фитнеса, тогава хипотермията ви е гарантирана. Това е напълно изтощително: не стига че не храните организма си с въглехидрати и мазнини, но и на всичкото отгоре стапяте техните запаси на тренировките.

Пригответе си и изпийте един горещ сладък чай, като добавите към него еклер или шоколадче и бързо ще се сгреете. Обаче това е само временна мярка. Живакът в термометъра ще се върне към нормалните показатели, но ще остане там за кратко – дотогава, докато не се усвоят хранителните вещества.

А за да можете веднъж и завинаги да се установите на 36,6 градуса, се налага да промените начина си на хранене. Посъветвайте се с диетолог, той ще ви научи как да отслабнете, без да мръзнете.

Успокояващите и сънотворните хапчета водят до преохлаждане
Друг вариант. Вие добре си похапвате и дори се поглезвате понякога: шоколадче, бонбони, сладолед, десертчета с крем – въобще все неща, които обичате и не се лишавате от тях. Но температурата се е понижила, спаднала е под нормата и не желае да се повиши. Тогава какво да правим?

Спомнете си дали не сте злоупотребили с таблетките? Ако пиете такива, разбира се. Защото някои лекарствени препарати също могат да станат причина за хипотермия. Сред основните причинители на този проблем са седативните, т.е. успокояващите средства, антидепресантите и сънотворните. Всички те въздействат на нашата централна нервна система и в определена степен потискат нейната работа.

Тези препарати затормозяват съкращаването на рецепторите, реагиращи на студеното. В крайна сметка тези рецептори не усещат, не чувстват, че е време да се сгряват. Не се появява треска и температурата на тялото, вместо да се повиши, точно обратното – слиза надолу.

Ако откриете, че развивате хипотермия, прекратете приема на всякакви успокояващи и сънотворни препарати. Температурата на тялото ви ще се нормализира веднага щом изтече въздействието на последното изпито хапче. Обикновено това става след един ден.

И по-нататък се постарайте да не се занимавате със самолечение. Оставете се в ръцете на вашия личен или лекуващ лекар. Нека той ви подбира лекарствата.

Хипотермията е сигнал за проблем с щитовидната жлеза
Звучи малко поетично, но ако не сте на диета и не приемате никакви съмнителни лекарства, а температурата ви спадне – тогава няма време да се колебаете. Посетете ендокринолог, защото хипотермията може да е първи симптом на проблеми с щитовидната жлеза. Хормоните на тази жлеза са отговорни за процеса на утилизация (оползотворяване) на въглехидратите в организма. Ако те спрат да се усвояват, живакът в термометъра неизбежно ще се спуска надолу.

Но повярвайте, това далеч не е най-страшното, което може да се случи. Заболяванията на щитовидната жлеза предизвикват нарушения в обмяната на веществата, които водят до различни неприятности, почти до онкологичен процес.

В дадения случай температурата няма да се върне към нормалното докато не бъде отстранена причината, която е предизвикала понижаване. И само ендокринологът може да се справи с този проблем. Той провежда всички необходими анализи и назначава хормоналните препарати. Тези лекарства ще нормализират работата на щитовидната жлеза.

Заболяване с такъв симптом е и тумор в главния мозък
Той възниква в областта на хипоталамуса. Пак той е, който отговаря за топлообмена в организма и ако изведнъж нещо започне да го притиска, в прекия смисъл на тази дума, се блокира треската, а заедно с това и разтваря въглехидратите и мазнините. При това съвсем не е задължително това да е злокачествен тумор. Доброкачествен тумор също може да предизвика хипотермия. Дори е възможно тя да е единственият тревожен звънец, съобщаващ, че се надига някаква беда. В този начален стадий на развитие на новообразуванието много рядко главоболието и главозамайването се присъединяват към хипотермията. Тези симптоми обикновено възникват значително по-късно.

Източник:blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.