Тайните на мъжкото затлъстяване

мъжко затлъстяванеПрез последните години лекарите отделят особено внимание на проблема на мъжкото затлъстяване. Причината е в това, че свърхтеглото при мъжете възниква не както при жените. А значи, че то трябва да се лекува по друг начин. Сега е известно, че това е практически невъзможно да се направи, ако не се нормализира нивото на главния мъжки полов хормон – тестостерона.

Къде изчезна Аполон?

През младостта у почти всички здрави мъже се формира спортна фигура – плещите са по-широки от бедрата, мускулите са равномерно развити, излишни мазнини почти няма. Обаче с възрастта много се изменя. Появява се изпъкнал корем, увисва мускулатурата на плещите, увеличават се бедрата, фигурата все повече напомня женската. За описването на тези промени съществува диагноза възрастов хипогонадизъм, което означава намаляване на производството на мъжки полови хормони. Да, в измененията на мъжката фигура са виновни не само лежането на дивана или твърде голямата любов към бирата и мазната храна, но и тайнствените процеси в ендокринните органи. И най-активна роля играе тестостеронът.

Роля на тестостеронът

Тестостеронът е основен мъжки полов хормон (андроген), изработван в тестисите. Определя вторичните полови признаци, регулира функцията на мъжките полови органи. По химическа структура се явява анаболен стероид, за това отговаря за поддържането на мускулната маса и изгарянето на мазните.

Изработката на тестостерон расте от началото на половото съзряване и достига пика си на 25-30 години. По-късно при здравите мъже тестостеронът се свива с 1-2 % на година, към 80 години достига 40% от нивото на 25-годишния мъж.

При затлъстяване, повишено артериално налягане, исхемична болест на сърцето, захарен диабет и други заболявания, а също при постоянен прием на лекарства, възниква порочен кръг. Тези причини намаляват нивото на тестостерона по бързо, а неговото на намаляване утежнява течението на болестите.

Нивото на тестостерона определя функционирането на практически всички органи на мъжкия организъм. Продължителността на живота на мъжете с ниско ниво на тестостерон е по-малка отколкото при мъжете с нормално ниво. За последните 10 години в медицината настъпи истинска преоценка на възгледите по отношение на мастната тъкан. Днес тя се разглежда като орган на ендокринната система, а нейният излишък като фактор, влияещ негативно не само на  обмяната на веществата, но и на изработването на тестостерон. Доказано е, че при всички мъже със затлъстяване е налице относително или абсолютно намаление на нивото на тестостерона, без нормализацията, на което е невъзможно лечението на затлъстяването.

Прости истини

Всеки мъж е длъжен да знае простите признаци, че нивото на тестостерона е под заплаха. Купете си обикновен шивашки сантиметър. Излишното тегло се натрупва незабелязано. Но ако талията е повече от 94 см налице е затлъстяване. Ако тя е станала повече от 102 см, по в добавка към затлъстяването, най-вероятно има и дефицит на тестостерон.

Продължителните наблюдения на учените и лекарите върху самочувствието на пациенти със затлъстяване са показали, че пълните хора боледуват по-често, отколкото хората с нормално тегло. Сега вече е доказано, че затлъстяването не е просто козметичен проблем, но и опасно заболяване. При него са неизбежни артериална хипертония, нарушение на мастния и въглехидратен обмен дори до захаран диабет. Сред мъжете със затлъстяване смъртността от исхемична болест на сърцето е 4 пъти по висока, а рискът от инсулт с 38% по-голям.

Какво е виновна мастната тъкан

Преди се смяташе, че мастната тъкан, отлагаща се в организма на човека е депо на енергия, запаси за черни дни. Сега науката е отхвърлила тези възгледи, във всеки случай за мъжете. Работата е там, че в мастната тъкан мъжките полови хормони тестостерон и андростендиол се превръщат в женски – естрадиол и естриол. Това води до намаляване на общото ниво на  мъжките полови хормони в кръвта.

Освен това в мастните клетки става синтез на други биологичноактивни вещества, в частност хормона лептин, когото наричат „хормон на глада”, влияещ на обмена на веществата. При увеличаване на мастната тъкан се увеличава и продукцията на лептин. Той на свой ред също намалява нивото на мъжките полови хормони в кръвта. В много изследвания е доказана обратната зависимост между нивото на тестостерона и обиколката на талията при мъжете, колкото по-голяма е талията, толкова по-малко е тестостерона в организма.

Защо се разваля характера?

С възрастта при много мъже се променя характера, на което често се жалват жените. И в това нерядко е виновен тестостерона. При негов недостиг, първо възникват психоемоционални нарушения – раздразнителност, нервозност, влошава се паметта и вниманието, нарушава се съня, пада настроението. Освен това мъжът по-бързо се уморява, постоянно изпитва сънливост.

Тестостеронът играе огромна роля и в социалния живот на мъжа. Неговото ниво в кръвта се повишава след удържана победа, след удачното решение на някакви проблеми. Чувството за удовлетворение и радостното настроение, обхващащо победителя забавя образуването на стресови хормони, обезпечаващи достигането на победата.

Мъжете с по-високо ниво на тестостерон не само са по-успешни, но и се нуждаят от все по-високо ниво на тестостерон за поддържане на своята активност, в съответствие на индивидуалната норма. Падането на неговото ниво води до намаляване на работоспособността, към вялост и апатия, намаляване на интереса към активния отдих, отсъствие на стремежи в работата и личния живот, намаляване на устойчивостта към стрес. Ако все по-често се появява желание да се полегне след ядене, да се полежи на дивана пред телевизора вместо занятия със спорт и срещи с приятели, вместо активна почивка – това е признак за ниско ниво на тестостерон.

Неговият недостатък намалява мускулната сила и маса, предизвиква болки в долната част на гърба и ставите, нарушава отделянето на урина (слаба струя, нощни позиви, често уриниране), увеличава гръдните жлези. При ниско ниво на тестостерон ефективността на физическите натоварвания ще се стреми към нула. Мъжете със свърхтегло и ниско ниво на тестостерон даже при интензивни натоварвания могат да отслабнат само с 1-2 килограма. По-нататък отслабването не върви, усилените тренировки не помагат. А именно тестостеронът обладава мощно изгарящо действие върху мазнините и без неговата нормализация да се намали теглото често е напълно невъзможно.

Освен тези проблеми се появяват трудности от интимен характер, пада половото влечение, нарушаване на ерекцията, семеизхвърлянето, безплодие.

Какво да се прави при мъжко затлъстяване?

И така, ако обиколката на талията е достигнала 94 см, трябва да се замислите. Всичко, което надхвърля тази цифра е абдоминално затлъстяване – извънредно отлагане на мастна тъкан в областта на корема. Трябва да се започне с изменение на хранителното поведение, при това не за кратко, а завинаги.

Лекарите не препоръчват самостоятелно да се започва строга диета. Такава диета е сериозен стрес за организма. Когато след края и се върнете към нормално хранене без преяждане, организмът бързо ще възстанови загубените килограми и в повече. За това е необходимо да се обърнете към лекар. Той ще определи нивото на тестостерона в кръвта, не само ще препоръча как да се храните, но и ще назначи необходимото лечение.

Кръв за определяне на нивото на общия тестостерон трябва да се даде между 7 и 11 часа. Не съществува общоприета норма за долна граница. При това в медицината има общо мнение, че при ниво на общия тестостерон по високо от 12 нмол/л не се изисква заместителна терапия с тестостерон. Лекарите смятат, че тя ще има положителен ефект при ниво на общия тестостерон по-ниско от 8 нмол/л.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.