Сънотворен мак – Papaver somniferum L.

papaver-somniferum сънотворен мак

Латинско име на сънотворен мак

Papaver somniferum – Сем. Papaverасеае — Макови

Други български имена на сънотворен мак

Имена на чужди езици на сънотворен мак

opium poppy (Английски); oeillette (Френски); Schlafmohn (Немски); adormidera, amapola real (Испански)

Описание на сънотворен мак на сънотворен мак

Едногодишно, тревисто растение с изправено, гъсто облистено, покрито със сивосинкав восъчен налеп, високо около 1 м стъбло. Долните листа са широко-ланцетни, стесняващи се в къси дръжки; стъблените са приседнали, обхващащи стъблото, яйцевидни или широко-ланцетни, по ръба по-плитко или по-дълбоко, неправилно врязани. Всичките листа са голи, синкавозелени (от восъчния налеп). Цветните пъпки до разтварянето си са наведени надолу. Чашката е двулистна, опадваща след разтварянето на венчето. Венечните листа са 4, различно обагрени (виолетово, бяло, розово или червено), в основата с черно петно. Тичинките са много. Плодът е сферична или продълговата кутийка с много семена. Във всичките си части съдържа бял млечен сок, който на въздуха засъхва и потъмнява и който е силно отровен.

Разпространение на сънотворен мак

У нас се отглежда в по-топлите части на страната —Благоевградско, Петричко и др., за добиване на опиум, а на много места като декоративно растение. Отечеството му е неизвестно, но се предполага, че е Средиземноморската област.

Дрога (Използваема част) на сънотворен мак

Засъхналият млечен сок, който се добива при нарязване на плодните кутийки; изсушен, представлява почти твърда, кафява маса (Opium).

Съдържание (Химичен състав) на сънотворен мак

Опият съдържа около 20% (по брой над 24) алкалоида, 10—15% каучук, 10% смолисти вещества, 10—20% белтъчни вещества, гумозни и слузни вещества, минерални вещества и др.
От алкалоидното съдържание половината се пада на морфина (около 10% спрямо масата на опия, 50% спрямо общото алкалоидно съдържание); останалите алкалоиди са наркотин 5%, папаверин 1% и общо 1% кодеин, нарцеин, криптопин, лауданин и др.

Действие и приложение на сънотворен мак

Фармакологичното действие на опия се дължи на морфина, който потиска централната нервна система и действува избирателно върху центъра на болката, кашлицата и дишането. Папаверинът действува спазмолитично — премахва болезнените спазми в стомаха и червата; наркотинът възбужда центъра на дишането, а кодеинът почти не оказва аналгетичен ефект, но действува успокоително върху центъра на кашлицата. Въпреки че главният и съдържащ се в най- голямо количество алкалоид на опия е морфинът, действието на опия не се покрива с това на морфина, тъй като то е резултат на комплексното действие на всичките алкалоиди, които се съдържат в него, а също и на останалите, посочени по-горе вещества (смоли, гуми, слузи и др.); последните способствуват за постигане на постепенно (забавено) въздействие, което в много случаи е по-желателно от действието на чистия морфин. Затова опият и препаратите му се предпочитат и предписват като успокоителни средства при кашлица, при стомашни и чревни колики, диарии и други спастични състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.