Сънна Апнея

        Сънната апнея е болест, от която страда около 5 % от населението. Въпреки че болестта не е рядка, голяма част от хората, дори и някои лекари, не са чували за нея. Причината за това е, че в по-голямата част от случаи на заболяването, болните не си обръщат внимание или дори не разбират, че имат проблем. Сънната апнея не е за подценяване, не само че не е безопасна, напротив – в някои случаи тя е животозастрашаваща. Всичко зависи от степента на заболяването и неговото навременно лечение.

Какво всъщност представлява сънната апнея? Най-просто казано, това е спиране на дишането по време на сън, за определени периоди, които понякога достигат до 100 секунди. Пълното наименование на тази болест е обструктивна сънна апнея. То произлиза от латинската дума обструкция – obstruere (стеснение на дихателните пътища), и  от гръцката апнея – apnoia (без въздух или задух). В голяма част от случаите, болният не осъзнава проблема си, или дори въобще не разбира, че има такъв. Причина за това е фактът, че след пристъп на апнея, пациентът се събужда и диша съвсем нормално, което го навежда на мисълта, че е сънувал или просто така му се е сторило. След един период на спиране на дишането по време на сън, болният се събужда със сърцебиене, изморен, понякога уплашен, но отдава всичко това на някакъв лош кошмар, и заспива отново, за да се събуди от следващия пристъп на апнея. Изключително рядко, хората страдащи от сънна апнея, осъзнават че действително имат недостиг на въздух по време на сън. Най-често съпругът или съпругата разбира, че в действителност човекът до тях се задушва докато спи. Пристъпът на сънна апнея може да се изразява различно – от обикновено хъркане до многократно спиране на дишането по време на сън.

Тези чести събуждания през нощта правят сънят некачествен и непълноценен, и понеже организмът си изисква своята почивка, той се опитва да навакса сънния дефицит през деня. Това води до заспивания, докато се извършват нормални ежедневни дейности – по време на работа, докато гледа телевизия, по време на шофиране. Сами се досещате, че последното може да бъде с фатален край не само за болния от сънна апнея, но и за други невинни хора.

Най-честите симптоми на сънна апнея са хъркане, сънливост и чести необичайни заспивания през деня, събуждане с пресъхнали уста и гърло, често ставане до тоалетна през нощта, промяна в поведението, влошаване на паметта, дори натрупване на излишни килограми. Тези симптоми са различно изразени при всеки отделен пациент, тъй като зависят от степента на заболяването.

Най-често от сънна апнея страдат мъже на възраст от 40 до 50 години. При жените това заболяване е по-рядко срещано, но след периода на менопауза, процентът на заболелите жени се изравнява с този на мъжете. Не са рядкост и младите хора заболели от сънна апнея – най-често такива, с наднормено тегло. В крайна сметка, можем да кажем, че абсолютно никой не е застрахован от сънна апнея, нищо че не принадлежи към нито една от споменатите групи.

Ако имате дори и най-малки съмнения, че може да сте болни от сънна апнея, не чакайте повече, а потърсете специализирана клиника, в която да направите нужните изследвания, и при евентуално потвърждаване на диагнозата, да Ви бъде назначено своевременно и адекватно лечение. Никога не забравяйте, че сънната апнея може да бъде изключително опасна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.