Съвети от дерматолог относно грижата за кожата в тийнейджърска възраст

кожаПрез периода на пубертета повечето тийнейджъри страдат от проблемна кожа на лицето. По лицето се появяват неприятно акне, черни точки и разширени пори. За да се грижите добре за своята кожа, прочетете следващите няколко съвета и препоръки споделени от д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора.

Първо и основно в при грижата за кожата в тийнейджърска възраст е да сте запознати с типа на вашата кожа. Избягвайте прекаленото излагане на слънце, търсете подходящи козметични продукти, почиствайте редовно лицето, хидратирайте достатъчно и ексфолирайте поне веднъж седмично са само част от нещата, които препоръчва да правите дерматолог Иванова.

Заради хормоналните промени, които настъпват в тялото е съвсем вероятно кожата на тийнейджърите да стане мазна и акнетична. Затова е важна добрата грижа за кожата в тийнейджърска възраст и правилно й почистване. За щастие в днешно време се предлагат достатъчно качествени и ефикасни козметични продукти. Въпреки това е добре да посетите лекар дерматолог, който да определи точният тип на вашата кожа, както и да назначи адекватно лечение или терапия. Според препоръките на д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора най-добре е да се използва изпитана и висококачествена медицинска козметика, съобразена с деликатните и индивидуални нужди на всеки човек.

Ето и няколко стъпки, които е добре следвате при грижата за кожата в тийнейджърска възраст:

  • Определете вашият тип кожа

За да се грижите правилно за кожата си е от особено важност да определите нейният тип. Това е от съществено значение за типа продукти, които ще използвате. Винаги следвайте предназначението на козметичните продукти и изписаното на техния етикет. Следете дали се препоръчват за мазна, суха или смесена кожа на лицето, както и имат ли възрастова граница. За тийнейджърите са препоръчителни сериите за млада кожа.

  • Предпазвайте кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи

Слънцето е особено опасно за кожата на лицето и тялото. Задължително е използването на слънцезащитна козметика. Вредите, които можете да нанесете на вашата кожа не са никак малко, така че не подценявайте слънцето, съветва дерматолог Иванова. Ако не се пази кожата може да стане суха, опъната, зачервена и дехидратирана. Всичко това е в състояние да я доведе до образуване на бенки, лунички, пигментни петна и дори до заболяване като рак на кожата. За да бъдете спокойни и защитени посетете дерматологичен кабинет, а дерматологът е специалистът, който най-прецизно би могъл да определи кой слънцезащитен фактор е подходящ за вашата кожа.

  • Използвайте качествени козметични продукти

Почистването на лицето трябва да става със специален вид сапун, а не с този, който използвате когато си вземате душ. Сухата и склонна към раздразнение кожа, обикновено е предизвикана от използването на сапуни съдържащи тежки съставки. Подходящи за почистване са специалните серии, предназначени за мазна, суха или най-често срещаната кожа при младите хора – мазна и акнетична. Дерматолог Иванова съветва измиването на лицето да става поне два пъти на ден с подходящи продукти. Сериите за проблемна и склонна към акне кожа обикновено съдържат салицилова киселина, която има антибактериално действие и същевременно изсушава появилите се пъпки. Почистването на лицето е задължително сутрин и вечер. Съветът към младите дами е винаги старателно да почистват грима от лицето си, за да избегнат запушване на порите, образуване на черни точки и други неприятни последствия за кожата на лицето.

  • Ексфолирайте поне веднъж седмично

Ексфолирайте лицето нежно и внимателно поне веднъж седмично. За целта трябва да се използват фини и щадящи кожата ексфолианти. Ако искате да почистите порите на лицето си в дълбочина, можете да опитате с ексфолираща маска за лице. Горният слой мъртви клетки се отстраняват лесно с помощта на ексфолиант.  Дерматолог Иванова, не препоръчва неговото ежедневното използване, защото кожата може да стане суха и раздразнена.

  • Поддържайте кожата добре хидратирана

Всеки добър дерматолог ще ви каже, че е абсолютно погрешно схващането, че нужда от хидратация има само сухата кожа. Хората с мазна кожа също трябва да използват хидратиращи кремове, само че без наличието на тежки масла в тях. Правилният начин за нанасяне на хидратиращ крем е винаги след почистване на лицето. За тези с мазна кожа – веднъж на ден е съвсем достатъчно.

Най-важното, за което призовава д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора при грижата за кожата в тийнейджърска възрасте да се научите обгрижвате и да обичате вашата кожа, а тя ще ви отвърне със здрав, красив и сияен вид. Повече за акнето и други кожни заболявания можете да научете тук: http://dermatolog-ivanova.com/лечение/79/акнето-е-комплексен-кожен-проблем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.