Събудете се за рисковете от прекомерния сън

Когато става въпрос за съня, той обикновено се счита за нещо положително. Наистина е вярно, че пълноценният сън през нощта е съществено важен за здравето. Прекаляването със съня обаче е свързано с редица медицински проблеми, като сърдечни заболявания, диабет и т.н.

           Каква е необходимата продължителност на съня?

            Здравословното количество сън, от което човек се нуждае значително варира според много фактори. То зависи от възрастта и нивото на физическата активност, както и от начина на живот като цяло. Например при стрес или болест нуждата от сън може да се повиши. Въпреки тези „екстремни” състояния, експертите препоръчват да се спи между 7 и 9 часа всяка нощ.

Каква е причината за прекомерния сън?

            Възможна причина може да бъде заболяването хиперсомния, при което пациентите страдат от повишена сънливост през деня, която не се повлиява от дрямка. Те също така спят изключително дълго време през нощта. Много хора с това заболяване проявяват симптоми на безпокойство, отпадналост и проблеми с паметта в резултат от тяхната постоянна нужда от сън.

Друго състояние, на което може да се дължи прекаляването със съня е обструктивната сънна апнея – нарушение, при което дишането спира за момент по време на сън и така се нарушава нормалния цикъл на съня.

Разбира се, не винаги прекоменият сън се дължи на някакво заболяване. Като възможни причини за него се посочват и някои други фактори, като например употребата на алкохол, депресивни състояния и приемането на някои лекарства. А някои хора просто обичат да спят по – дълго.

 До какви проблеми води?

            Проучване в САЩ е установило, че има връзка между повишеното количество на съня и диабета. За хората, които спят повече от 9 часа на нощ, съществува 50% по – голям риск да развият това заболяване спрямо тези, които престояват под завивките не повече от 7 часа. Същият риск се наблюдава и за хората, които спят по по – малко от 5 часа през нощта.

Прекомерният сън благоприятства и затлъстяването. Наскоро проведено проучване информира, че за хората, които спят по 9-10 часа всяка нощ, рискът от затлъстяване в следващите 6 години е с 21% по – голям в сравнение със спящите по 7 – 8 часа.

Прекомерният сън може да доведе до още много здравословни проблеми като главоболие, болки в гърба, депресия, сърдечно – съдови заболявания и дори смърт.

 Какво можем да направим?

Наличието на такъв проблем изисква консултация с лекар. Много полезни неща може да направите сами в домашни условия, които спадат към т.нар. „хигиена на съня” – лягане и ставане по едно и също време всеки ден, избягването на кафето и алкохола няколко часа преди лягане, физически упражнения. Избягвайте следобедните дрямки за по няколко часа. Създайте подходяща обстановка в спалнята, така че да се чувствате комфортно през нощта.

Подценяван от много хора, прекомерният сън всъщност е сериозно състояние, което може да доведе до трайни и неприятни последици. Той е враг, който се промъква тихо през нощта, използвайки времето, през което сте най – уязвими. В този материал ние ви отправяме предупреждение. Предупреждение, което не трябва да проспивате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.