Стопяване (атрофия) на мускули и кости при възрастни и стари болни хора

muskuli-naraniavaneСрещу атрофията на мускулите действа укрепващият двигателен режим. В зависимост от възможностите наред с активните и пасивните движения се препоръчват и упражнения с „леки“ гири и пружини. Подходящи са и упражнения във вода. Не трябва да се пропуска и самостоятелното извършване на някои действия — пускане на телевизора, на радиото, отваряне и затваряне на вратата, самостоятелно измиване на зъбите, хранене и др.
Посочените упражнения предотвратяват свиването на сухожилията и ставните връзки. Те противодействат и на свиването на ставните капсули (опасност от „сковаване“), както и на болезнените трайни мускулни контракции (спазми). Активните упражнения, тренирането на простите движения и на способността за ходене трябва да се провеждат винаги под лекарски контрол.

Атрофия на костта настъпва при обездвижване на отделен крайник (гипсова превръзка), съответно при неврологични разстройства, травматични увреждания или при болни от полиомиелит. Съществени мерки за запазване на мускулната активност са упражненията за сгъване и разгъване. Тези натоварвания трябва да се провеждат много предпазливо. Лекарят ще определи режима, като вероятно ще назначи и лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.