Стаята на болния – подреждане, почистване, осветление

стаята на болнияАко се използва отделно помещение в жилището като стая за болния, необходимо е да бъдат изпълнени някои изисквания, които надхвърлят обичайните рамки на домашната хигиена. Освен това болният трябва да се чувствува добре в тази стая, която ще бъде за него ежедневната обкръжаваща среда в продължение на седмици.

Подреждане на стаята на болния

Приветливото подреждане на стаята не означава претоварване с предмети, които събират прах. Растенията и цветята създават уютна атмосфера в помещението (те имат и определена биологична функция в кръговрата на кислорода във въздуха). Все пак препоръчително е през нощта да се отстраняват силно ухаещите цветя. Това важи и за други растения, ако е известно, че са налице реакции на свръхчувствителност.По принцип не се допускат животни до леглото на болния.

Почистване на стаята на болния

Ежедневното по възможност влажно почистване е най-важната мярка за избягване на заразяване. То включва избърсване на праха и почистване на пода. С помощта на дезинфекционен разтвор и кърпа, която не пуска капки, се изтриват всички мебели, рамките на прозорците, отоплителните тела, след което те се избърсват със суха кърпа. Започва се от тези предмети, с които болният има най-чест контакт, напр. нощната масичка, рамката на леглото откъм главата и краката, столът или масата, върху които се поставят книгите или играчките. След това се почистват остана­лите мебели. Препоръчва се използването на антистатични кърпи за изтриване на праха от мебелите.

По принцип подът се почиства с прахосмукачка, а не с мет­ла. Следва влажно изтриване с дезинфекционен разтвор.

Използуваните за тоалета на болния кани и легени също се почистват с дезинфекционен разтвор. Кърпите за миене и изтриване е най-добре да се сменят ежедневно, което зависи все пак от естеството на заболяването и съответните изисквания. Болният трябва да използува само отделените за него прибори за лична хигиена.

След това, а още по-добре и по време на почистването стаята на болния се проветрява добре за кратко време при широко отворен прозорец. Проветряването се повтаря няколко пъти на ден, при което болният се завива добре. Лекото открехване на прозореца може да предизвика течение, което е опаосно за изпотения болен. Стайната температура трябва да бъде около 20 °С. По време на горещите сезони трябва да се осигури защита от слънчевото греене.

Осветление на стаята на болния

Осветлението в стаята не трябва да заслепява. Това е ед­накво важно както за болния, така и за обслужващите го лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.