Ставни и мускулни болки

ставни болкиПричините за повтарящите се ставни болки са най-различни. Това налага да се търси съветът на лекаря. Той ще реши дали в конкретния случай е показано приложението топлина или охлаждане (топлината често облекчава, тъй като подобрява кръвооросяването, но тя усилва възпалителните изменения; студът потиска възпалителните реакции, но може да улесни отлагането на обменни продукти).

Мерки за облекчаване на ставните болки

Втриванията (напр. на „змийска отрова“) водят до местно подобряване па кръвооросяването. Тяхното въздействие е повърхностно. Особено внимание е необходимо при пасивното раздвижване на ставите. Обслужващото лице не бива да прави никакви опити за преодоляване на ограничената от болка подвижност на ставата.

Ставните болки при болни на легло могат да бъдат последица от непривично положение в леглото. Редовните гимнастически упражнения предотвратяват тези оплаквания.

Мускулни болки

Най-често срещаната мускулна болка е т. нар. мускулна треска. Тя се дължи на отлагането на кисели обменни продукти при претоварване на мускулатурата. Това е невинно състояние, което бързо претърпява обратно развитие. Мъчителната разпространена болка често бива неправилно тълкувана. В този смисъл може да се появи мускулна треска и при болни на продължителен постелен режим след първите дори и най-леки тренировъчни натоварвания. Това налага много предпазлива програма при раздвижващите упражнения.

След тяхното провеждане е необходимо постепенно преминаване към състояние на покои (седящо положение, последвано от лягане в леглото). Явления, наподобяващи мускулна треска, могат да настъпят при едностранни натоварвания (напр. щадене на единия крак и претоварване на другия, неправилна поза и претоварване на гръбначния стълб, усилено кашляне с претоварване на мускулите на гръдния кош и гърба).

Масаж при мускулна болка

При мускулна болки може да бъде постигнато облекчение с помощта на поглаждащ или четков масаж. Не се допуска дълбок масаж от неквалифицирани лица. Прилагането на топлина има благоприятно въздействие, тъй като усилва обмяната на веществата и кръвооросяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.