Скачане на въже – ползи, технитки и стилове

скачане на въже

Какви са ползите от скачане на въже?

Скачането на въже е много добро упражнение за кардио тренировка, увеличаване на координацията, подобрява бързината и издържливостта, изгаря много калории в минута, което спомага за отслабването. Може би има още много плюсове като например стягането на бедрата и ханша или оформяне на задните части, но едва ли някой го практикува само заради това.

Евтино е и можем да го вземем навсякъде с нас.

Любопитен факт е, че за 15 минути скачане на въже можете да изразходите от 150 до 200, а дори и повече калории. Десет минутното бягане има същия успех, но натоварването на прасците и коленете е два пъти повече.

От къде да започнем

Естествено, най-напред трябва да си изберете подходящо въже. Не е нужно да търсите още сега най-скъпото, цената не е определяща. Помнете, че едва сега започвате и тепърва ще се сблъсквате с трудности за дължината или материала на въжето, неговата тежест и т.н. Можете да започнете с олекотено пластмасово (пластмасови нишки) или каучуково въже.

В много магазини се предлагат въжета с броячи на скоковете или на калориите, които се изразходват при скачането. Не се доверявайте на това. По-добре огледайте дръжките и вижте дали въжето е свързано с тях чрез лагери или директно.

Важно е да се поинтересувате и от това каква е дължината на въжето и дали има възможност да се скъсява!

За тези от вас, които са по-високи ще е най-подходящо въже с дължина поне 270 сантиметра (ако сте около 180 сантиметра). Ако вашият ръст е повече от това се насочете към въже с по-голяма дължина.

Как да определим нужната дължина на въжето?

Можете да определите нужната за вас дължина, като стъпите с крак по средата на въжето и изпънете дръжките нагоре по дължината на тялото. Дръжките трябва да са на нивото на мишниците на ръцете.

Не бързайте да режете въжето. Понякога се случва да не уцелите подходящата за вас дължина.

След като вече сте определили нужната за вас дължина на въжето за скачане е добре да знаете, че:

  • Желателно е да скачате върху настилка, която няма да натоварва глезените и ходилата. Такива например са дървени подове, мокет/килим, тепих, но не и върху бетонни подове
  • Използвайте класически маратонки. Не скачайте с обувки или на бос крак.

Техники и стилове при скачане на въже

Ако скачате в закрито помещение се огледайте дали около и над вас няма предмети или хора. Няма да е приятно ако счупите полилея над главата си или човека зад вас.

Жените трябва да използват специален спортен сутиен или поне по-стабилен такъв, дори и да смятат, че са с малък бюст!

Започнете разумно – с по-бавни темпове и ниски подскоци. Не стъпвайте на пети. Не се притеснявайте ако не успеете в началото. Както при всяко едно упражнение и тук има нужда от повече практика. С времето ще увеличите издържливостта си.

С опита ще постигнете синхрон, ще увеличите времето на подскачане, а вероятно и оборотите.

Не бързайте!

Правете кратки серии от по 15-20 секунди (или 30-40 подскока), като се стараете да не спирате да въртите въжето през това време. Поддържайте този ритъм и спирайте, когато усетите умора. Не натоварвайте тялото си. Още повече, че в момента го учите на нещо ново, което трябва да усвои.

Когато усвоите техниката може да увеличите времето на минута-две дори и повече, като си давате почивки от по половин-една минута между повторенията.

Има много техники за напреднали, като двойното превъртане, кръстосване на ръцете, редуване с въртене отстрани, бягане на място, подскачане с различни интервали на интензивност ,подскачане с повдигане коленете напред и т.н. Това са неща, които всеки може сам може да определи за себе си според нуждите и желанието.

Ако тренировката ви не е много интензивна (например лицеви опори и коремни преси) можете да комбинирате упражненията си, като една серия да включва например 100 скока на въже, 20 лицеви опори, 20 коремни преси, след което повтаряте отначало.

Изводи

Лесно можем да поддържаме форма, дори и в стаята си или да загреем преди традиционната си тренировка, без да влагаме много време и средства.

Подобряваме кръвообращението си. Така органите ни се снабдяват с повече свежа кръв и кислород. Това допринася до повишаване на тонуса, сърдечния ритъм и координацията, като се отразява не само ежедневните физически дейности, но и на умствените.

И ако тренирате у дома – не забравяйте да отворите прозореца в стаята.

Скачането на въже не е препоръчително за хора с вестибуларни, сърдечно-съдови или дихателни проблеми, както и на такива с травми в глезените или коленете. Не е желателно да се практикува и от такива, които са плоскостъпи или са с прекалено наднормено тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.