Грипни симптоми

При грипът се появяват най-вече следните симптоми:

 • главоболие;
 • втрисане;
 • отпадналост на организма (може да достигне дори до пълна безпомощност);
 • болки в гърлото;
 • суха кашлица;
 • болки по тялото;
 • хрема, запушване на носа (незална конгестия).

Всеки от тези симптоми може да е признак за коренно различно заболяване, но ако няколко от тях са комбинирани, почти със сигурност можем да кажем, че става въпрос за грип.

Грипът започва мигновено, при него симптомите се проявяват веднага и започва рязкото влошаване на състоянието на пациента. Започва с отпадналост и главоболие, които прогресират и след около 2 – 3 часа, а понякога и веднага, започва втрисането и повишаването на температурата, която често достига стойности от над 40 градуса. Често, при грип, се наблюдават болки по тялото, мускулите и ставите.

Тези прояви са причинени от вирусната инфекция, след като вируса попада в кръвта. Той се настанява в организма и започва атака срещу предпочитани от него органи и тъкани, като при хората това са лигавиците на дихателните пътища. Това е причината за появяващите се болки в гърлото, при една такава инфекция. Вирусът на грипа засяга лигавицата на гърлото и носа, което причинява ринит на носната лигавица и фарингит на гърлото. При грипът се наблюдава водниста и слузеста хрема, и изразена незална конгестия (запушване на носа). При грип, гърлото е болезнено и зачервено, възможно е да се появи и спад в гласа. Появява се и суха кашлица, която е в следствие на дразненето в гърлото.

Има случаи, в които възпалителния процес, който е предизвикан в диателните пътища стига до трахеята (трахеит) и бронхите (бронхит), а често и комбинирано до двете места (трахеобронхит).  Когато има трахеобронхит, започва отделянето на повече слузен секрет от лигавицата на трахеята и бронхите, за това при кашлицата има повече отхрачване. Много е важно да се определи правилно кашлицата, защото от нея зависи какво лечение ще се предприеме.

Грипът може да бъде причина и за стомашно-чревно неразположение, това се случва рядко и най-вече при децата. Има едно популярно наименование „коремен грип”, но то е съвсем друго нещо и се нарича гастроентерит, причината за него са съвсем други токсини или бактерии.

Един грип може да бъде прекаран много леко – само с неразположение, или може да се усложни много, като пациентите го прекарат в тежко състояние, с изразена симптоматика и риск от усложнения. Как ще протече той, зависи най-вече от здравословното състояние на пациента, от неговият имунитет и възраст. Ако е ваксиниран, ще прекара болестта много по-леко.

Грипът може да се раздели на 4 форми, според неговото протичане:

 • лека,
 • средно тежка,
 • тежка,
 • свръхтежка

Тежките форми се появяват най-вече при хората, които имат намалена имунна защита, като деца, възрастни и болните от хронични заболявания.

Ако няма наличие на усложнения, в повечето случаи симптомите започват да изчезват след около 4 – 5 дни от началото на болестта. Температурата спада и най-късно след седмица до 10 дни, пациентите са здрави. Има и случаи, при които отпадналостта и умората могат да продължат със седмици – това се нарича постинфекциозен синдром, който също е свързан с  грипа.

Когато става въпрос за лека или средно тежка форма на грип, той може да се обърка с обикновена настинка, защото има почти същите симптоми като нея. Какви са общите неща между грипа и настинката и какви са разликите? Най-съществената разлика е, че при грипа има по-голямо влошаване на състоянието и по-изразени симптоми, също и възможност за по-големи усложнения.

Има заболявания, които могат да започнат като грип, но да са коренно различни, просто със сходни симптоми. Това са например варицела, морбили, стрептококов фарингит и други. Сходни признаци може да има и при различни алергии, например хрема, неразположение, кихане и т.н.

Много често се случва, хора които не са сигурни дали са болни от грип, да започнат да се самолекуват. Има много случаи, в които настинката наистина е лека и без усложнения. При тях не се налага преглед от лекар, но има и други ситуации, при които лекарската помощ е повече от задължителна, защото един лекар ще разбере най-точно какво е състоянието ви и дали има нужда да се назначи по-сериозно лечение или да ви прати при друг специалист.

Кога е наложително да се търси специализиран лекар?

 • Ако страдате от хронични заболявания, ако имате сърдечно съдови, дихателни проблеми или метаболитни заболявания като захарен диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, хемотологични и други подобни болести, трябва да посетите вашият лекар още при първите съмнения за грип. Особено ако имате отслабнала имунна система, ако сте пациенти на имуностресираща терапия, химио или лъче-лечение, ако сте болни от злокачествени заболявания и т.н.
 • Децата до 18 годишна възраст, на които им се налага да приемат аспирин за по-голям период от време, трябва също да бъдат прегледани от лекар, при съмнения за грип, защото при тях има вероятност да се развие Синдрома на Рей, който може да доведе до много опасни и дори животозастрашаващи последици.
 • При малките деца до 7 – 8 годишна възраст и възрастните хора над 65 години, също трябва да се търси лекар, ако има наличие на симптоми на грип. Те трябва да се наблюдават редовно и да се следят, за да не настъпят усложнения.
 • При по-тежки заболявания, всички хора трябва да се обръщат към лекар, особено ако заболяването не се подобрява и продължи повече от 6 – 7 дни. Ако състоянието започне да се влошава или се появи нов симптом, който е съмнителен, непременно се консултирайте с лекар, преди да предприемете каквото и да било.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.