Сена – Cassia angustifolia

Латинско име на сена

Cassia angustifolia – сем. Leguminosae

Други български имена на сена

касия, теснолистна касия, майчин лист

Имена на чужди езици на сена

Alexandrian senna, Indian senna, senna, Tinnevelly senna, true senna (английски); casse, sene d’Egypte (френски); alexandrinische Senna (немски); sen de Espana, sena alejandrina  (испански)

Разпространение на сена

Идва от пустинните и полупустинни райони на Източна Африка и Южна Арабия. В другите части на света се култивира.

Описание на сена

Еднометров храст или полухраст с последователни чифтоперести листа, които имат 4-5 двойки ланцетни, заострени в края листчета с дължина до 4см и широчина 1-2см. На цвят са сиво-зелени и са матово окосмени. Цветовете са жълти, неправилни, с дълги дръжки в пазвите на листата и са групирани в гроздове. Имат 5 венчелистчета с обратна яйцевидна форма, също жълти. Ражда тънки 5-сантиметрови кожести шушулки с формата на бъбрек и с до 10 семена.

Дрога (Използваема част) на сена

2-3 пъти в годината се берат листчетата на чифтоперестия лист, които се сушат при 50 градуса. Имат лека миризма и горчив вкус. Плодовете също могат да се използват, като се берат след като семената узреят.

Съдържание (Химичен състав) на сена

Съдържа 3% антрахонови глюкозиди (сенозиди А, В и т.н.), алоеемодин, хризофанол, флавони, кемпферол, слуз, соли на винената киселина, антранолови гликозоди, тартарати, пинит (захарен алкохол) и горчиви вещества.

Действие и приложение на сена

Лекува хроничен запек. Очистително средство. Взема се за отслабване.

Приготвяне на сена

Студен извлек от касия се приготвя от 1 супена лъжица нарязани на ситно листа, които се киснат за 1 нощ в 250мл вода. Прецежда се и се пие наведнъж. Може да се приготви и отвара – 1 супена лъжица от листата или плодовете са варят 5 минути в 0,2 литра вода и се пие преди лягане.

Внимание! Поради силното си очистителното действие при предозиране предизвиква колики! Не нарушава резорбцията и нормалната функция на тънките черва, като рициновото масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.