Сексът – удоволствие и здраве

опасен секс

Някои изненадващи ползи от секса

Когато човек се чувства здрав и в добро настроение, последното нещо, което му идва на ум е как да подсили имунната си система или да поддържа здравословно тегло. Но това не е толкова фатално – добрият секс се грижи за тези, както и за много други неща. Според американския психолог и сексолог Джой Дейвидсън това е изненадващо за много хора. Според нея сексът е навсякъде около нас, но в някои случаи на него се гледа с възмущение и безпокойство. Това е и причината твърденията, че той се отразява изключително добре както на физическото, така и на психическото ни здраве, да са нови и неочаквани за много хора.

Според Дейвидсън и други експерти сексът е полезен за тялото по много начини, като ползите не са само празни приказки или слухове, а зад тях стоят сериозни научни аргументи.

Сексът помага при стрес

Според шотландски учени един от най – позитивните ефекти на секса е, че понижава кръвното наляване, както и цялостното ниво на стреса. Те са провели изследване, включващо 24 жени и 22 мъже, като са следили сексуалната им активност. След това доброволците са били подложени на някакви стресови ситуации – например държане на реч на публично място, участие в телевизионно предаване на живо и т.н., като по време на стресовата ситуация е било следено кръвното им налягане. Оказало се, че доброволците, които са имали полов акт, са реагирали по – добре на стреса в сравнение с тези, които са практикували единствено любовна игра или пък са се въздържали от интимности.

Сексът подсилва имунинета

Доброто сексуално здраве често изначава и по – добро физическо здраве. Сексът веднъж или два пъти в седмицата се свързва с по – високи нива на антитялото имуноглобулин А (IgA), което предпазва от настинка и други инфекции. Американски учени са провели проучване, в което са участвали 112 колежани, които са споделили колко често правят секс. Били са взети проби от слюнката им и се оказало, че при младежите, които правят секс поне веднъж или два пъти седмично, се наблюдават по – високи нива на IgA в сравнение с по – рядко отдаващите се на интимни удоволствия.

Сексът играе ролята на гимнастика

Според американският сексолог Пати Бритън сексът е една чудесна гимнастика. Тя смята, че за да бъде един сексуален акт определен като “добър“ се изисква полагането на усилия както от физическа, така и от психологическа гледна точка.

Ползите от секса, разглеждан като вид физическо упражнение са много – той може да подобри здравето и баланса на сърдечно – съдовата система, а плюсовете му за емоционалното здраве са повече от безспорни.

Чрез секса се изгарят калории

Доказано е, че секс, продължаващ 30 минути, изгаря 85 или повече калории. Може да не изглежда много, но всъщност не е така – толкова калории се изгарят при вървене пеша на растояние малко повече от 3 километра, а като се има предвид, че в случая става въпрос за едно чудесно съчетание на полезното с приятното, стигаме до извода, че определено си струва.

Сексът укрепва здравето на сърцето

Това може би е неочаквано за много хора, защото наистина съществува схващане, че правенето на любов може да доведе до прекомерно натоварване на сърдечния мускул и последващ сърдечен удар, когато се практикува от хора в напреднала възраст. Това обаче далеч не е така според английски учени. След проведено от тях проучване те публикуват данни, според които не съществува връзка между това колко пъти правим секс и инфаркта. Твърденията им се базират въз основата на стриктни наблюдения на 914 мъже в продължение на 20 години.

Но има и още нещо – същите учени твърдят, че правенето на любов 2 или повече пъти седмично може да намали риска от фатален сърдечен удар при мъжете. Правейки сравнение, изследователите установяват, че инфаркт настъпва значително по – често при хората, които се отдават на по – малко на брой сексуални удоволствия (напр. веднъж месечно).

Сексът вдига самочувствието

Правенето на любов повишава самочувствието и това според изследователи от тексаския университет е една от 237 – те причини, заради които хората правят секс.

Сексоложката Джина Огдън от Кембридж е напълно съгласна с това твърдение. Тя счита, че една от причините хората да се стремят към секса е просто, за да се чувстват по – уверени.

Сексът подобрява интимните отношения

Правенето на секс и изпитването на оргазъм повишава нивата на хормона окситоцин, т.нар. „хормон на любовта”, който помага за създаването на привързаност и изграждането на доверие между двама души. Учени от 2 американски университета – в Питсбърг и Северна Каролина са изследвали нивата на този хормон при 59 жени преди и след интимни контакти с техните партньори. Оказва се, че нивата му, измерени след интимна близост с партньора, са значително по – високи.

Сексът облекчава болката

При повишени нива на окситоцина се засилва отделянето на ендорфини и болката намалява. Така че, ако след секс почувствате облекчаване на вашето главоболие, артритни болки или симптоми на пременструален синдром, вече знаете на кого да благодарите – на високите нива на окситоцина и, разбира се, на вашия партньор.

Сексът намалява риска от рак на простатата

Честите еякулации, особено при мъже в 20 – те, могат да намалят риска от карцином на простатата в по – късна възраст, твърдят австралийски учени. Когато са направили сравнение между мъже, заболели от рак на простатата и здрави такива, те открили, че няма връзка между  болестта и броя на еякулациите в периода на 30 – те, 40 – те и 50 – те години от живота им. Но за мъжете, които са имали поне по 5 еякулации седмично в периода между 20 – тата и 30 – тата си година, учените установяват, че рискът от злокачествено новообразувание на простатата се намалява с една трета.

Според друго проучване честите еякулации (21 или повече месечно) определено са свързани с понижен риск от рак на простатата при по – възрастни мъже в сравнение с мъже, които имат 4 – 7 еякулации на месец.

Сексът прави мускулите на тазовото дъно по – здрави

При жени, които правят редовно упражнения за стягане мускулите на тазовото дъно по време на секс (известни още като упражнения на Кегел), има някои допълнителни ползи – те изпитват по – голямо удоволствие по време на половия акт, а освен това тези упражнения ще доведат и до заякване на тази зона, което значително намалява риска от инконтиненция (несъзнателно изпускане на урина) в по – късна възраст.

Най – простото упражнение на Кегел се състои в това да стегнете мускулите на тазовото дъно, сякаш се опитвате да задържите потока на урината по време на уриниране. Бройте до три и след това отпуснете.

Сексът води до по – добър сън

Според проведено проучване окситоцинът, който се отделя по време на оргазъм, подобрява съня. А както знаем, качественият сън води до редица благоприятни за организма последици, като по – лесно поддържане на здравословно тегло и нормално кръвно налягане.

Интересното тук е, че сексът подобрява съня не само заради отделяния окситоцин, но и заради това, че в него има елемент на физическо усилие. Знаем, че хората, които редовно тренират или извършват физическа работа спят по – дълго и пълноценно. Това с пълна сила важи и за тези, които често се отдават на любовни ласки със своите партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.