Само ужас ли предизвикват филмите на ужасите?

           Филмите, съдържащи грозни и отвратителни сцени, изпълнени със серийни убийци, черни заклинания и кръвожадни духове открай време са привлекателни за киноманите. Те обаче могат да бъдат полезни и от медицинска гледна точка – способността на човешкия мозък да изпитва страх по различен начин може да се използва в проучвания на различни фобии и състояния на тревожност. Когато човек е уплашен, мозъкът поставя цялото тяло в готовност – сърцето започва да бие по – бързо, мускулите се стягат, а вниманието се насочва към даването на отговор на евентуална външна опасност.

Според психолози от университета в Тексас това е природен подход, чрез който тялото ни се защитава. Те твърдят, че ако мозъкът е наясно за отсъствието на действителен риск от някаква вреда, целият този приток на адреналин се отразява благоприятно на организма.

Психолозите се обосновават, като дават за пример начина, по който страхът се отразява на децата и на възрастните – при децата рискът от нещо негативно може да се изрази в панически страх, който да ги накара да изтичат разплакани при своите родители, докато възрастните може да започнат да пищят, но след много кратко време писъкът преминава в смях, тъй като идва осъзнаването, че няма реална опасност. Този феномен обяснява и защо хората обичат скачането с парашут и бънджи, както и екстремните спортове.

Според психолога Франк Макандрю способността да се наслаждаваме на страха има своя еволюционен смисъл.

Ако мозъкът бъде изложен многократно на страхови стимули, той постепенно ще се приспособи към тях и ще спре да ги възприема като плашещи. Психолозите твърдят, че това стои в основата на когнитивните терапии, провеждани при фобии и някои видове посттравматичен стрес, при които организмът възприема дадено нещо като заплаха, а то всъщност не е. Според тях, ако една такава когнитивна терапия бъде комбинирана с лекарствено лечение, шансът за успех се увеличава с 80%.

Оказва се, че гледането на филми на ужасите освен приятно (за някои хора) преживяване, може да бъде и занимание, което калява психиката ни за наистина трудните ситуации в ежедневието. Все пак съветът ни е да не използвате стряскащите ленти като подход за самолечение и да не взимате доза от час и половина два или три пъти дневно. Все пак неслучайно за тях се казва, че не са за хора със „слаби сърца”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.