Розмарин – Rosmarinus officinalis

Розмарин-rosmarinus-officinalis

Латинско име на розмарин

Rosmarinus officinalis – Сем. Labiatae

Други български имена:

Имена на чужди езици на розмарин

rosemary (английски); romarin (френски); Rosmarin (немски); osmarini, rosmarino (италиански); romero (испански)

Разпространение на розмарин

По скалистите терени на Средиземно­морското и Адриатическото крайбрежие. У нас се отглежда в градините, но само в най-топлите райони като декоративно растение.

Описание на розмарин

Храст с високо до 1 м, право, силно разклонено стъбло; листата са вечно зелени, линейно-игловидни, при­седнали, срещуположни, кожести, целокрайни, със силно завит ръб, твърди, отгоре лъскавозелени, отдолу изглеждат белезникавосиви от гъстото окосмяване, със силно изпъкнала главна жилка. Цветовете са сини, събрани по няколко в къси гроздове по върховете на клонките, с устрой­ство на другите устноцветни. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на розмарин

Листата (Folia Rosmarini).

Съдържание (Химичен състав) на розмарин

Около 1—2% етерично масло и около 8% танини. Етеричното масло се състои от 17 — 30°о цинеол, 30% пинен, борнеол, камфора и други терпени.

Действие и приложение на розмарин

Прилага се под форма на за­парка при възпаление на гърлото и устната кухина за гаргара. Запарката се приема и вътрешно при диспепсии и стомашно-чревни разстройства, а външно се прилага за компреси при мъчно зарастващи рани, циреи, за промивки при бяло течение.

Запарката за вътрешно приложение се приготвя от 2 чаени лъжички ситно нарязани листа на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден); същата за­парка се прилага външно за компреси и за гаргари; за плакнене на уст­ната кухина и за вагинални промивки. Етеричното масло (Oleum Ros­marini) в спиртен разтвор 2:100 се предписва за разтривки при ревма­тични болки.

Българската народна медицина препоръчва запарката от розмаринови листа за външно приложение при косопас (чрез втриване), за вътрешно приложение при епи­лепсия, астма, за регулиране нередовна и недостатъчна менструация, при чревни и стомашни колики, жълтеница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.