Решения срещу малките несъвършенства на кожата

Кой от нас не иска идеална кожа – гладка, с равен тен? Тук дерматологията ни идва на помощ. С няколко лесни процедури можем да постигнем голям ефект.

Премахване на бенки

Не всички бенки са подходящи за премахване. Но всички те трябва да бъдат следени от дерматолога по няколко показателя – асиметрия, неравни контури, различни цветови нюанси, диаметър над 5 милиметра и развитие във времето (нарастване, кървете, сърбеж и др.).

Добре е да се премахнат и тези от тях, които са разположени под презрамките на сутиена, както и на врата, защото пречат на носенето на колиета.

След обстоен преглед дерматологът премахва бенките със скалпел под местна упойка. По негова преценка материалът се изпраща за лабораторно изследване.

Заличаване на петна

Причина за тъмните петна по кожата най-често е слънцето. Те се появяват обикновено между 40 и 50-годишна възраст по лицето, деколтето и ръцете.

В повечето случаи една-две лазерни процедури са достатъчни за заличаването на петната. През първите 48 часа петната стават още по-тъмни, след което до 1-2 седмици избледняват напълно. Лазерното третиране е неподходящо за кожа със слънчев загар.

След процедурата пък слънцето трябва да се избягва в продължение на 3 седмици най-малко. Ако не се предпазвате от слънцето с подходящи средства, тези петна могат отново да се появят.

Край на зачервяването

15% от хората имат постоянно зачервено лице в областта на скулите, носа и брадичката – това е куперозата. Тя е невинно заболяване, но придава неестетичен вид. Дължи се на крехкостта на кръвоносните капиляри, които се разширяват и образуват видима червеникава мрежа по кожата. Отначало зачервяването се появява само при рязка смяна на температурата, след обилно хранене или при силни емоции. Постепенно обаче то се превръща в постоянно.

И тук лазерът е много полезен, защото унищожава видимите капиляри и постепенно зачервяването намалява. Неприложим е върху кожа със слънчев загар.

24 до 48 часа след процедурата кожата може да остане зачервена. Необходими са от 1 до 3 процедури.

Зачервяването обаче може да се появи отново. За да не се случи това е необходимо кожата да бъде защитена от агресивни козметични средства. Има подходящи за проблема термални води, с които е хубаво да се пръска лицето. Изберете крем за лесно зачервяваща се кожа.

Заличаване на белези

Спомените от акне или различни инциденти никога не са приятни за окото. Дерматологът може да помогне с лазер с въглероден двуокис, който елиминира повърхностния пласт на епидермиса и по този начин стимулира възстановяването му.

Ако белезите не са много дълбоки, след тази процедура те изчезват. Преди извършването й върху засегнатите зони се нанася обезболяващ крем.

Лазерът предизвиква зачервяване и леко подуване на кожата за около седмица, затова е по-добре през това време да си вземете отпуск.

Излагането на слънце след подобна процедура се забранява поне за месец.

Маската на бременната жена

Ако тези кафяви петна не са изчезнали след раждането, потърсете мнението на дерматолога. Лазерът в случая не може да помогне. Единственото ефикасно средство е депигментиращият крем, който трябва да се използва редовно в продължение на месеци.

Ако това се окаже недостатъчно, може да се прибегне до лек пилинг с плодова киселина. Необходими са от 4 до 6 процедури.

По време на лечението кожата не бива да се излага на слънце. След това слънцезащитата с подходящи продукти е задължителна.

Без акне

45% от жените на възраст под 25 години все още имат пъпки и черни точки по лицето. След пубертета причините могат да бъдат различни – лошо хранене, стрес, замърсяване на въздуха, хормонален дисбаланс или неподходящи козметични средства.

Ако акнето не е много силно изразено, дерматологът ще предпише локален антибиотичен крем, който ще изсуши пъпките. За по-сериозните случаи е подходящо лечение с цинк. Резултатът е видим след около месец.

Ако се налага, може да се приложи лечение с изотретоноин, което е по-дълго – около 6 месеца, но е изключително ефикасно – 50% от пациентите никога повече нямат акне през живота си. Прилагането на продукта обаче изисква строг контрол и кръвни изследвания, защото има риск от повишаване на холестерола. Той е неподходящ за бременни, тъй като може да предизвика малформации на плода.

Друго решение е фототерапията – лечение със светлина, предназначено за по-леките прояви на акнето. Кожата се третира със синя и червена светлина. Синята има антибактериално действие, а червената стимулира регенерирането на кожата. В същото време се свиват порите и епидермисът се заглажда. Необходими са десетина процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.