Репей – Arctium Lappa

repei-Arctium-lappa

Латинско име на репей

Arctium Lappa L. — Сем. Compositae

Имена на чужди езици на репей

beggar’s-buttons, burdock, lappa (английски); bardane comestible, glouteron, grande bardane (френски); japanische Klettenwurzel (немски); bardana, lampazo mayor, lapa (испански)

Разпространение на репей

По влажните бунища и по пущинаците навсякъде.

Описание на репей

Многогодишно тревисто растение с право, твърдо, жилаво, набраздено, разклонено, вълнесто окосмено стъбло; листата са последователни, с дълги дръжки, широки, яйцевидни, слабо вълнести до фалцови, най-долните твърде големи, с шуплести дръжки. Съцветията — кошнички, разположени на върха на дълги дръжки, едри, почти сферични, цветчетата са червеновиолетови, тръбестн. двуполови; обвивните листчета на кошничките са доста твърди, голи, зелени, с извити навън връхчета като кукички; плодчетата са леко сплескани. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на репей

Коренът, събран през есента на първата или през пролетта на втората година (Radix Bardanae).

Съдържание (Химичен състав) на репей

0,06—0,18% етерично масло, 20—45% инулин. танини, синистрин, стигмастерин, гликозиди, арктиин, смола, слузни вещества, 0,4—0,8% тлъсто масло.

Действие и приложение на репей

Коренът на репея е препоръчан от народната медицина за стимулиране на обмяната и като диуретично и потогонно средство; предписва се при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при гастрит и стомашна язва; под форма на отвара за компреси се прилага при дерматити и сърбящи кожни изриви; отварата се прилага и за гаргара при възпаления в устната кухина. Препоръчва се и за растене на косата.

Употреба на репей

Вътрешно се приема под форма на запарка: 1 чаена лъжичка (около 5 г) ситно нарязан корен се залива с 2 чаши вряща вода; оставя се да престои една нощ; прецедената запарка е доза за един ден. Отварата за външно приложение се приготвя от 1 супена лъжица ситно нарязан корен с 2 чаши вода; оставя се да ври 30 мин и се прецежда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.