Разтягане на ставните връзки и сухожилията

сухожилия и ставиВръзките са еластична съединителна тъкан, която се закрепва за костите и удържа ставите. Разтягане на връзките е травма, получена при тяхното силно натягане. Възможни са и навяхвания и пълни скъсвания на връзките.

Първа помощ при разтягане

По често на разтягане се подложени връзките на коленете и глезена. Получава се оток и болка. Колкото по-силна е болката, толкова е по-сериозна травмата. С незначително разтягане можем да се справим и сами. За това следва да:

  • Да се имобилизира (обездвижи) повредената става, за да се предотвратят по-нататъшни вреди. Може да се направи шина или патерица от подръчни материали.
  • Да се запази крайникът в състояние на покой. Не бива напълно да се отказваме от физическа активност. Даже при разтягане на връзките на глезена може да се тренират другите мускули и да запазим формата си. Тогава тренираме другите три крайника и сърдечно-съдовата система.
  • Да се охлади повредената област. За намаляване на отока може да се използва хипотермичен пакет, намокрена със студена вода превръзка или да се натопи болното място студена вода. Трябва колкото се може по-рано да се сложи на болното място лед, но да не се държи дълго, за да се избегне увреждане на тъканите.
  • Да се сложи на увредения участък еластичен бинт или превръзка. Идеално подхождат еластичните и неопренови бинтове и превръзки.
  • За намаляване на отока, по възможност да се повдигне повредения крак.

Два дни след травмата започнете по малко да раздвижвате повредения крайник. Вие трябва да почувствате прогресиращо подобрение на състоянието, а приемът на обезболяващи (ибупрофен, парацетамол) ще намали болката.

Кога е нужна спешна медицинска помощ?

В следните случаи трябва спешно да потърсите медицинска помощ:

  • Щракане по време на повреждането на ставата, невъзможност да се направи каквото и да с ръката или да се опрете на повредената ръка. Това може да е симптом за разкъсване на връзките. До пристигането на медиците е нужно да се сложи студен компрес на повреденото място.
  • Температура по-висока от 37,8 градуса, зачервяване  и парене в района на повреждането (тези признаци показват за наличие на инфекция).
  • Силно разтягане. В този случай неправилното или ненавременно лечение може да бъде причина за развитие на хронични болки или нестабилност на повредената става.
  • Отсъствието на признаци на подобрение на състоянието 2-3 дни след травмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.